Ministarstvo: Obiteljski liječnici u hitnoj samo u iznimnim slučajevima

28.06.2022.

14:26

Autor: Ministarstvo zdravstva

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Nastavno na netočne napise u medijima koji generaliziraju prijedlog odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti neutemeljeno insinuirajući stalnu obvezu rada liječnika obiteljske medicine u Hitnoj službi ili u Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu (OHBP), Ministarstvo zdravstva demantira iznesene navode te ističe kako se navedena planirana odredba odnosi samo na iznimne slučajeve u izvanbolničkoj medicinskoj službi s ciljem sprečavanja neželjenih događaja koji su se već događali u prošlosti, izvijestili su iz ministarstva.

- Obveza ministra zdravstva te zdravstvene administracije je unapređenje zdravstvene zaštite naših građana, ali i osnaživanje zdravstvenog sustava uključujući i primarnu zdravstvenu zaštitu koja je već desetljećima oslabljena što želimo promijeniti osnaživanjem uloge obiteljskog liječnika i Domova zdravlja u sklopu reformskih mjera. Upravo to i činimo dopunama i izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, dok je navedena odredba prvenstveno pokrenuta s obzirom na tragične slučajeve koji su se u prošlosti događali nedaleko zdravstvenih ustanova koje tada nisu mogle adekvatno reagirati i spasiti ljudske živote naglasio je ministar Vili Beroš dodajući kako komentiranje parcijalnih elemenata predložene odredbe i vađenje iste van konteksta ne doprinosi zajedničkim naporima uređenja zdravstvenog sustava. 

Da je riječ o utemeljenom prijedlogu koji je moguće provesti dokazuje primjer sporazuma između Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije koja je upravo iz gore navedenih razloga odlučila dodatno povezati domove zdravlja s hitnom službom kako bi se otklonio i najmanji rizik od neželjenih događaja. 

- Još u studenome 2011. godine, smatrajući da hitna pomoć i primarna moraju surađivati, Istarski domovi zdravlja i Zavod za hitnu medicinu Istarske županije su, u dogovoru s Istarskom županijom, sklopili sporazum o suradnji u zbrinjavanju hitnih stanja, a 2016. godine smo donijeli i detaljan protokol. Činjenica je da hitna medicinska služba iznimno rijetko poziva nekoga iz primarne, ali smatramo da je to važan faktor sigurnosti. Drago nam je da je iskustvo Istarske županije potaknulo ministra Beroša na traženje zakonskih rješenja o funkcionalnoj integraciji svih dionika zdravstva u zbrinjavanju hitnih stanja, izjavio je dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

Slijedom toga, vodimo se pozitivnim primjerom u zdravstvenom sustavu koji i sam dokazuje utemeljenost rješavanja uočenih određenih disfunkcionalnosti u pružanju hitne medicinske pomoći. 

- To je najbolji put ka unapređenju zdravstvene usluge kako bismo maksimalno prevenirali neželjene situacije kojima smo svjedočili u prošlosti. Cilj je jasno definirati proces postupanja u takvim iznimnim situacijama imajući u vidu važnost, ali i opterećenost primarne zdravstvene zaštite. Upravo u sklopu ostalih zakonskih izmjena želimo dodatno ojačati ulogu liječnika obiteljske medicine unutar javnog zdravstvenog sustava te ujedno dajemo i mogućnost Domovima zdravlja angažiranje administratora što će u određenoj mjeri rasteretiti liječnike opće medicine. U cilju aktivnog upravljanja i osnaživanja ljudskih resursa u zdravstvu, pokrenuto je niz aktivnosti, a jedna od mjera je i veći broj specijalizacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zaključio je ministar Beroš.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!