07:07 / 26.09.2018.

Autor: I.H./HRT

'Obiteljski smještaj je postao nekretninski biznis'

-

-

Foto: - / -

Govoreći o boravišnoj pristojbi, nju će decentralizirati i o njezinoj visini će odlučivati na lokalnoj razini - gradovi i općine će davati svoje prijedloge, a županija će odlučivati, rekao je.
U emisiji 'A sada Vlada' gostovao je ministar turizma Gari Capelli. Govorio je o 3 zakonska prijedloga koji su poslani u javnu raspravu, očekuje se da će doći na Vladu, pa u uobičajenu proceduru prihvaćanja.

- Cappelli: Reforma sustava turističkih zajednica

Ide se u velike izmjene zakona koji se tiču organizacije, ustroja i funkcioniranja hrvatskih turističkih zajednica. Rekao je da će Vlada riješiti 6 najbitnijih zakona u turizmu, nedavno je riješen Zakon o turističkim uslugama, sada imamo Zakon o ugostiteljskim uslugama, paket 3 Zakona i još će krajem godine, zajedno s ministrom Goranom Marićem, Zakon o turističkom zemljištu - što je pak točka na i u turizmu koji će dovesti dodatne investicije.

Pojasnio je važnost ova 3 zakona koji se nisu mijenjali 17 godinama, ovi zakoni su napravili svoje, napravili su od Hrvatske turističku destinaciju, iamo je smisla i kvalitetu. Hrvatska mora iskoračiti, ići u nove zahtjeve tržišta, idemo na drugačiju organizaciju, dodao je.

Govoreći o boravišnoj pristojbi, nju će decentralizirati i o njezinoj visini će odlučivati na lokalnoj razini - gradovi i općine će davati svoje prijedloge, a županije će donijeti visinu boravišne pristojbe.

Cappelli se osvrnuo i na turističke članarine - ubacili smo neke nove obveznike poput banaka, a neke smo skinuli, one kojima je to bio čisti parafiskalni namet. Govorio je o total quality managemetnu, poziva sve da krenu na taj projetk jer to je mjerljivost svega što turističke zajednice rade, a i grad kao destinacija. Moramo mjeriti do koje razine smo došli u turističkoj ponudi, smatra.

Do polovice listopada traje savjetovanje, zatim će se razmatrati sve kritike i prijedlozi, očekuje da, osim dobronamjernih, 'šminkerskih' kritika, očekuje da bi paket zakona mogao biti na Vladi krajem listopada.


'Došli smo do deadlinea što se tiče dolazaka i noćenja' 

Sezona polako ide kraju, no posezona je i dalje jaka. Ministar kaže da je plan zadržati se na broju oko 20 milijuna turista godišnje, došli smo do deadlinea, no treba se držati brojke od oko 19, 20 mil. dolazaka i 110.000-120.000 noćenja.

Ljetos se komentiralo da apartmani nisu dovoljno popunjeni, no moramo reći da smo došli do brojke od 56.000 kreveta više u privatnom smještaju, pa na isti broj gostiju moramo reći da imamo manjak. Kazao je da na današnji dan imamo 7% više gostiju nego lani i to je neki maksimum koji smo mogli dostići, moramo nesrazmjer obiteljskog smještaja, kampova i hotela dovesti na jednu razinu, no to će tržište reći. Trenutno je omjer 56% obiteljskog smještaja naspram niti 15% hotelskog, a ostalo su kampovi. Problem je u tih 56% privatnog smještaja jer ih imate 71% sa tri zvjezdice. Mi smo za kvalitetan obiteljski smještaj, on je nekada bio socijalna mjera, više nije, postao je nekretninski biznis, a mi smo protiv toga, rekao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!