13:05 / 26.10.2020.

Autor: HRT

Obiteljsko nasilje u karanteni, Odbor traži hitne mjere

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Marija Selak-Raspudić upozorila je na porast nasilja u obitelji u vrijeme pandemije i zatražila osnivanje kriznog stožera.
U povodu nedavnog tragičnog događaja u Zagrebu, kada je policajac usmrtio suprugu pa sebe, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak-Raspudić upozorila je na porast nasilja u obitelji u vrijeme pandemije.

➡️ Obiteljsko nasilje u karanteni 
➡️ Obiteljsko nasilje u fokusu udruga i policije

Težih je zločina, koji najčešće zavšavaju ubojstvom, 50 posto više nego lani. Tomu doprinose i restriktivne mjere, kaže Selak-Raspudić, a izostaje reakcija mjerodavnih službi.Saborski odbor traži, među ostalim, preventivno djelovanje - osnivanje kriznog stožera koji bi se bavio prevencijom povećanja obiteljskog nasilja u vrijeme krize i alokacija materijalnih sredstava za njegov rad, po uzoru na austrijski model, izjavila je Marija Selak Raspudić.- Krizni stožer ekipirati stručnjacima za obiteljsko nasilje, dodatno uložiti u medijsku propagandu kojom će se ukazati na centre, savjetovališta, SOS telefone kojima se žrtve mogu obratiti, ukazivanje na alternativne mogućnosti dojavljivanja nasilja. Francuska i Španjolska uključile su ljekarne, a neke zemlje razvile su aplikacije putem kojih se prešutno može dojaviti nasilje, upozorila je Selak Raspudić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!