Udruge razočarane akcijskim planom protiv raka, Beroš im odgovorio

25.03.2023.

Zadnja izmjena 11:29

Autor: Hina/HRT/R.S.

Upućen u javno savjetovanje

Upućen u javno savjetovanje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Trogodišnji akcijski plan strategije protiv raka, težak 8,5 milijardi eura, upućen je u javno savjetovanje, stručnjaci ga pozdravljaju, no udruge pacijenata kažu da je neodređen, neprecizan te da je iznevjerio njihova očekivanja. Ministar Vili Beroš odgovorio im je kako će utemeljene komentare struka uvažiti.

Dugoočekivani akcijski plan upućen je u jednomjesečno eSavjetovanje 20. ožujka, više od dvije godine nakon donošenja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. Predloženi plan odnosi se samo na prve tri godine, do 2025. godine.

- Ni za jednu mjeru, niti za jednu aktivnost nije imenovana odgovorna osoba, imenom ili funkcijom, niti su izneseni konkretni termini za njezino provođenje. Akcijski je plan ciljano napravljen za period 2023.-2025., kako se, po završetku mandata ove vlade i zdravstvene administracije, ne bi moglo reći da nisu ništa napravili, rekao je Hini o predloženom planu Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ). 

Upozorava da je predloženi dokument na nekim mjestima jako neodređen i neprecizan, čak i više od samog Nacionalnog strateškog okvira protiv raka.

Tko će pratiti rezultate kampanja i edukativnih programa?


Belina upozorava da se zaboravilo navesti tko će i kako mjeriti koliko su kampanje i edukativni programi utjecali na promjene ponašanja građanstva. Kao jedna od novina navodi se i uspostava Nacionalne onkološke mreže u koju bi trebale biti povezane sve regionalne i lokalne onkološke ustanove.


 - Ne znamo koga povezujemo, niti kako će točno izgledati Nacionalna onkološka baza podataka. Nigdje se ne spominje kako će podaci iz baze kliničkih podataka pridonijeti boljim ishodima liječenja i kako će se njome koristiti kliničari. Tko je odgovoran za kvalitetu unesenih podataka i tko će nadzirati njihovo korištenje?, ističe Belina.

Predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju Stjepko Pleština kaže pak kako je akcijski plan u skladu s onim što je predvidio Nacionalni strateški okvir protiv raka. Na kritike udruga pacijenata da nema konkretnih rokova provedbe, slaže se da ne pišu datumi jer su planovi navedeni samo na godišnjoj razini. Ističe i važnost informatičkog povezivanja svih ustanova bez čega nema analitike i praćenja ishoda liječenja.

Krenula nabava radioterapijske opreme, a nema onkologa


- Ja bih isto volio da su rokovi jasno definirani, rekao je Pleština koji objašnjava kako je najprije potrebno provesti akreditaciju djelatnosti. Pozdravlja i što se konačno krenulo s javnom nabavom radioterapijske opreme te se nada da ćemo nabaviti visokosofisticirane uređaje prije nego što propadnu europska sredstva. A rok je kraj 2025.da uređaji budu postavljeni u bolnicama i stavljeni u funkciju.

U Ministarstvu zdravstva kažu da se trenutno nabavlja 21 linearni akcelerator ( tri komada 1f VMAT, 15 komada 2f VMAT i tri akceleratora SBRT), te devet CT simulatora. Od ostale opreme (brahiterapija, fiksacijska oprema, dozimetrijska oprema) postupak nabave će se pokrenuti naknadno jer je to prateća oprema, dostupna na skladištima.

Plan je sve to umrežiti u jedinstvenu, radioterapijsku mrežu institucija u Hrvatskoj čija bi uloga bila optimizacija korištenja opreme, praćenje kontrole kvalitete radioterapijskog sustava i rezultata liječenja.

Nabavu radioterapijske opreme, u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, financira Europska unija u iznosu 84,9 milijuna eura. S dodatnih 10,6 milijuna eura financira se nabava i implementacija opreme za uspostavu Nacionalne onkološke mreže i Nacionalne baze onkoloških podataka, tako da je ukupno riječ 95,5 milijuna eura, kažu u Ministarstvu zdravstva.

No, Pleština napominje i kako je Hrvatska jedna od rijetkih država koja nema specijalizaciju iz radijacijske onkologije da bi netko na toj opremi mogao raditi.

Beroš: Utemeljene komentare struka će uvažiti


Na ocjene udruga da je akcijski plan strategije protiv raka iznevjerio njihova očekivanja, u subotu je reagirao ministar zdravstva Vili Beroš ističući kako je plan u eSavjetovanju te da će konstruktivne i utemeljene komentare struka prepoznati i uvažiti, pa nema razloga za razočaranja.

- Akcijski plan je u eSavjetovanju kojemu je upravo cilj prikupiti što više konstruktivnih komentara te se nadam da će oni objavljeni u medijima biti upućeni na pravu adresu - eSavjetovanje - koja tome i služi. Stoga, nema razloga za razočaranja i kritike pojedine udruge. Konstruktivne i utemeljene komentare struka će zasigurno prepoznati i uvažiti, poručio je ministar.

Ministar Beroš ističe da akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka objedinjuje struku i sve nadležne institucije.

- Dakle ima niz nositelja i sunositelja projekta, od HZJZ-a, HZZO-a, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva financija, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, Agencije za znanost i obrazovanje i drugih institucija koje su sve navedene u dokumentaciji u eSavjetovanju", navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Sukladno tome, naglasio je Beroš, imamo utemeljen dokument na svim razinama - struke, financija i ostalih resora koji su svatko u svom dijelu doprinijeli akcijskom planu.

8,5 milijardi eura za unaprijeđenje liječenja od raka


Prema Akcijskom planu, kojim bi se Hrvatska trebala pomaknuti s porazno visoke stope smrtnosti od raka, među najvišima u Europi, u unapređenje liječenja od raka planira se u iduće tri godine uložiti ukupno 8,5 milijardi eura iz državnog proračuna i europskih fondova.

Uz ostalo, ciljevi su povećati očekivano trajanje života sa 78,5 na 79,2 godine, smanjiti udio pušača s 22,1 na 20 posto, smanjiti potrošnju alkohola per capita s 8,7 na 8,4 litre, povećati broj osmaša koji se cijepe protiv HPV-a, postići bolji odaziv na probir za rak te uspostaviti niz mehanizama koji će rano otkrivanje i liječenje raka učiniti efikasnijim nego danas.

Konkretno, za smanjenje broja pušača i konzumenata alkohola najavljuju se izmjene porezne politike, smanjenje dostupnosti i edukacija o štetnosti tih navika.

Na ovu mjeru već su stigli komentari u kojima se sugeriraju radikalniji potezi, poput zabrane pušenje na javnim mjestima i u svim ugostiteljskim objektima, pojačan nadzor prodaje alkohola maloljetnicima te uvođenje drastične kazne za prekršitelje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!