Objavljen javni poziv za dodjelu potpora za postrojenja za sortiranje otpada

04.11.2022.

17:17

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Morten B / Shutterstock

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je u petak otvoreni privremeni poziv za izgradnju i/ili opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno sakupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala, u sklopu kojeg je raspoloživo 124,3 milijuna kuna odnosno 16,5 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Kako je priopćeno iz tog ministarstva, taj poziv otvoren je u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO), prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb, a maksimalni intenzitet potpore iznosi 70 posto. 


Izgradnjom postrojenja za sortiranje odvojeno sakupljenog otpada doprinosi se postizanju sljedećih ciljeva u gospodarenju komunalnim otpadom - najmanje 55 posto mase komunalnog otpada mora se oporabiti recikliranjem i pripremom za ponovnu uporabu do 2025., a količina komunalnog otpada odloženog na odlagališta otpada može biti najviše 10 posto mase ukupno proizvedenog komunalnog otpada do 2035.


U okviru poziva po jednom projektnom prijedlogu predviđena je dodjela bespovratnih sredstava u rasponu od najmanje milijun kuna ili 133.000 eura do najviše 100 milijuna kuna ili 13,27 milijuna eura.


Rok za dostavu projektnih prijedloga započinje 6. prosinca 2022. u 9 sati, a završava 6. veljače 2023. u podne, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!