16:04 / 10.09.2019.

Autor: Hina

Objavljen natječaj za učenike strukovnih škola vrijedan 200 milijuna kuna

Foto: CentrArredo / Pixabay

Foto: CentrArredo / Pixabay

Foto: - / -

Natječaj će trajati od 10. rujna do 31. listopada i obuhvatiti 62 deficitarna zanimanja.
Ministarstvo gospodarstva u utorak je u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava objavilo natječaj Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima kojim će učenicima i poduzetnicima na raspolaganju biti 200 milijuna kuna za dvije školske godine.

Natječaj će trajati od 10. rujna do 31. listopada i obuhvatiti 62 deficitarna zanimanja.

- Izborili smo se da se stipendija učenicima poveća za 100 posto. Ona više neće iznositi 750, nego 1.500 kuna, a za gospodarske subjekte smo osigurali više od 60 milijuna kuna, rekla je pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Dodala je kako su dosad gospodarski subjekti mogli koristiti potporu do 150 tisuća kuna, a da će ona sada biti do 500 tisuća kuna.

Istaknula je kako će ove godine učenici uz stipendiju koju dobivaju u školi, moći dobivati i naknadu na temelju ugovora o naukovanju kod poduzetnika kod kojeg idu na praksu.

Bit će omogućene još dvije vrste potpore - jedna kojom ćemo podupirati mentora koji radi s djetetom, te druga kojom će poslodavac moći nabaviti opremu u iznosu od 30 posto ukupne vrijednosti projekta, rekla je Mandac.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je kako je 85 posto sredstava financirano iz Europskog socijalnog fonda, dok je nacionalna komponenta 15 posto.

Ovdje se radi o zanimanjima koja su izuzetno atraktivna na tržištu rada i za kojima tržište rada u Republici Hrvatskoj trenutno vapi, rekao je Aladrović.

Naglasio je kako će stipendijama biti pokriveno 7.000 djece u strukovnom obrazovanju, te kako je broj gospodarskih subjekata koji može sudjelovati u ovom projektu gotovo upeterostručen.

Ministar gospodarstva, poduzetnišva i obrta Darko Horvat istaknuo je kako su podizanjem stipendija one godišnje podignute s devet na 18 tisuća kuna.

Poduzetnik ima i mogućnost dati učeniku nagradu tijekom naukovanja u iznosu od 1.250 kuna mjesečno, što neće biti oporezivano. Kada zbrojite stipendiju i nagradu dolazite do toga da će učenik u srednjoj školi imati neoporezivu naknadu u visini od 2.750 kuna, objasnio je Horvat.

Izvijestio je i o inicijativi da se taj neoporezivi kumulativni dio dovede do 3.000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!