Objavljen poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja

04.02.2023.

08:57

Autor: Hina/HRT/R.S.

Mjera za one koji nemaju u radijusu od 20 km useljiv prostor

Mjera za one koji nemaju u radijusu od 20 km useljiv prostor

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Ministarstvo graditeljstva objavilo je Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima, koji se na području Banovine proširuje i na one građane čiji domovi imaju žutu naljepnicu oštećenja, a žive u kontejnerima.

Omogućuje se financiranje najamnine građanima čije su nekretnine označene kao PN1 (privremeno neuporabljivo potreban detaljan pregled) i PN2 (privremeno neuporabljivo - potrebne hitne mjere intervencije), N1 (neuporabljivo zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje, a smješteni su u mobilne stambene jedinice na području Sisačko-moslavačke županije.


Prijavu mogu podnijeti i vlasnici obiteljskih kuća, stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba u prvoj liniji koji su 22. ožujka i 28. ili 29. prosinca 2020., odnosno u vrijeme potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama koje su u preliminarnom pregledu označene kao N1 i N2, a nalaze se na području Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Mjera za one koji nemaju u radijusu od 20 km useljiv prostor


Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu od 20 kilometara od stradale nekretnine.


Najamnina za zamjenski stan financira se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi.


Samcu se financira najam stana površine do 35 metara četvornih, te dodatnih deset četvornih metara po osobi u kućanstvu, i to po cijeni od 9,3 eura za četvorni metar.


Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca


Parametri za financiranje najma proizlaze iz sustava poticane stanogradnje. Mjera financiranja najma primjenjuje se do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja ili pak eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu, stoji u priopćenju.


Zahtjevi za odobravanje financiranja najamnine podnose se propisanim obrascima zajedno s pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine - Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb.


Ministarstvo poziva i vlasnike stanova na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije koji žele stanove u svom vlasništvu dati u najam osobama kojima je utvrđen status osobe kojoj će se financirati najamnina za zamjenski stan, da im se obrate.


Prijave građana za odobravanje financiranja najamnine za stambeno zbrinjavanje zaprimaju se do 5. svibnja 2023., a vlasnici stanova koji žele stanove dati u najam trebaju se javiti do 6. ožujka 2023.


Više informacija dostupno je u Javnom pozivu, a svi obrasci dostupni su na internetskoj stranici Ministarstva. Dodatne informacije mogu se dobiti i na telefon 01/6448-900 ili email financiranje.najamnine@mpgi.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!