06:46 / 05.12.2019.

Autor: S.M./M.Š./HRT

Objavljena lista kandidata za predsjednika države

Foto: Marko Štefelić/Fotomontaža/PIXSELL

Foto: Marko Štefelić/Fotomontaža/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za gore navedenih 11 kandidata i službeno počinje izborna promidžba koja će trajati 16 dana.
U borbu za petogodišnji mandat na Pantovčaku kreće 11 kandidata, a to su Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dario Juričan, Dejan Kovač, Katarina Peović, Dalija Orešković, Ivan Pernar, Anto Đapić te Nedjeljko Babić.

- Ždrijeb redoslijeda predstavljanja kandidata za predsjedničke izbore

To znači da je Državno izborno povjerenstvo odbilo samo jednu kandidaturu i to onu nezavisnog Slobodana Midžića koji je predao samo vlastiti potpis, izvijestio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa.

Za 11 kandidata i službeno počinje izborna promidžba koja će trajati 16 dana, odnosno do ponoći 20. prosinca kada nastupa izborna šutnja.

Prihvaćeno je i da GONG bude službeni promatrač na izborima.

Prema brojnosti kandidatura, ovogodišnji će predsjednički izbori biti u zlatnoj sredini, najviše ih je, 13, bilo 2004., najmanje, samo četiri, prije pet godina. Početkom novog stoljeća bilo je devet kandidatura, a 2009. godine 12.

Nije bilo duplih potpisa

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić izvijestila je da prilikom pregleda potpisa nisu nađeni "dupli potpisi", to jest da je netko potpisao za dva ili više kandidata.

- U pravovaljanim potpisima nije bio niti jedan "duplić". Dakle, kada se provjeravalo, išlo se do 10.100 potpisa, a tu nije bilo "duplića". Ako bi se našao on bi se "zacrvenio" te bi se uzimao prvi sljedeći potpis.

Dodala je da DIP prati cijelo vrijeme što se događa po pitanju izborne promidžbe na posebno otvorenim bankovnim računima kandidata za predsjednika.

- Biračima će biti dostupni prihodi i rashodi kao i popusti kod medijskog oglašavanja. Biračima će to prvi puta biti vidljivo sedam dana prije izbora. Kandidati će u informacijski sustav morati unijeti svoja izvješća o donacijama, rashodima i popustima pri medijskom oglašavanju.

Svaki kandidat na promidžbu smije potrošiti do osam milijuna kuna. U skladu s novim pravilima, posebno će morati iskazati trošak promidžbe na društvenim mrežama.

Obveza i za one koji nisu postali kandidati

Fabijanić-Križanić podsjeća i sve osobe koje su otvorile poseban račun za financiranje promidžbe, a nisu postale kandidati, da imaju određene obveze koje moraju ispuniti.

Jedna od njih je da svojim uplatiteljima moraju vratiti neutrošena sredstva koja preostanu na računu, razmjerno uplaćenom iznosu ili ih donirati za opće društvene potrebe. 

Zaključno do 20. prosinca moraju zatvoriti poseban račun, a u roku osam dana od njegova zatvaranja moraju DIP-u, elektroničkom poštom, dostaviti potvrdu banke da su to učinili. 

S danom zatvaranja posebnog računa, takve su osobe dužne sastaviti financijski izvještaj o financiranju izborne promidžbe, te ga dostaviti DIP-u unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, zaključno do 25. prosinca 2019.

Kako bi pristupile tom sustavu, moraju, ako to već nisu učinile, ispuniti zahtjev za dodjelu korisničkog imena i lozinke koji je dostupan na mrežnoj stranici Povjerenstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!