Objavljena nova koronakarta, Hrvatska više nije cijela u tamnocrvenom

24.03.2022.

11:31

Autor: I.Z./HRT

nuevo mapa covid de Europa

nuevo mapa covid de Europa

Foto: ECDC / Twitter

Danas je Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) objavio novu koronakartu Europe na kojoj cijela Hrvatska nije cijela označena tamnocrvenom bojom. Sada je kontinentalna Hrvatska, s izuzetkom Zagreba, u crvenom, što je jedan stupanj niže.

Podsjetimo, na ECDC-ovoj karti regija država članica se upotrebom boja semafora (zelena, narančasta, crvena, tamnocrvena) označava potencijalni stupanj rizika od zaraze koronavirusom.

Karta se ranije temeljila na stopi  incidencije u zadnjih 14 dana, a po novome se temelji na 14-dnevnoj stopi prijavljenih slučajeva, stopi cijepljenja i stopi testiranja.

Na temelju ove karte države članice trebale bi primjenjivati mjere u pogledu putovanja u tamnocrvena područja, na kojima je razina cirkuliranja virusa vrlo visoka, kao i putovanja iz tih područja.

Osobito bi trebale odvraćati od svih neobveznih putovanja te zahtijevati da se osobe koje dolaze iz tih područja, a ne posjeduju potvrdu o cijepljenju ni potvrdu o preboljenju, prije polaska podvrgnu testiranju, a nakon dolaska budu u karanteni.

Određeno izuzeće od tih mjera trebalo bi se primjenjivati na putnike koji putuju zbog nužne funkcije ili potrebe, prekogranične radnike i djecu mlađu od 12 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!