Objavljene nove mjere za Zagreb; mnogo učenika zaraženo i u samoizolaciji

13.10.2020.

11:06

Autor: M.Š./HRT

default error photo
U Nastavnom zavodu "Dr. Andrija Štampar" u ponedjeljak je obavljeno 1139 testiranja. U Zagrebu su 84 nova slučaja zaraze koronavirusom.
U Nastavnom zavodu "Dr. Andrija Štampar" u ponedjeljak je obavljeno 1139 testiranja i u Zagrebu su 84 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Ujedno, izrečeno je 748 mjera samoizolacije.

- Pozitivan je nalaza kod pet učenika osnovnih te šest učenika srednjih škola. Samoizolacija je određena za 103 učenika osnovih i 145 učenika srednjih škola, izvijestio je član Stožera civilne zaštite grada Zagreba Zvonimir Šostar

Šostar je rekao kako se u karanteni Grada Zagreba trenutačno nalazi 27 osoba te da Zagreb ima 935 aktivnih slučajeva i 4189 osoba u samoizolaciji.

- Obavezno je korištenje maski za lice u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti. Obavezno je korištenje i na otvorenom gdje nije moguće držati distancu, tamo gdje se ne može ostvariti razmak od dva metra. Povećava se broj javnih vozila, bilo tramvaja ili autobusa, onoliko koliko je moguće. Pojačava se kontrola na neformalnim okupljanjima kao što je HNK. Organizatori okupljanja i ugostiteljskih objekata obavezni su provoditi mjere, rekao je Šostar te dodao kako je grad iznimno ponosan na to što je od 11. ožujka, kada je proglašena pandemija, pa do danas u Zagrebu bilo samo dvoje zaraženih korisnika domova za starije i nemoćne.

Naglasio je kako će se u svim domovima kojima je vlasnik Grad Zagreb osigurati smjenski rad. Jučer je, kako kaže, donesen zaključak da se obustavljaju u idućih 14 dana posjeti svim korisnicima te izlazak korisnika iz prostora pružatelja smještaja i omogućava se odlazak u obitelj do 5 dana, uz obveznu dostavu negativnog nalaza na COVID-19 te obveznu samoizolaciju od 14 dana nakon povratka u smještaj. 

Svi se pitaju i kako će građani na groblja na blagdan Svih svetih.

- Već 24.10. kreće pojačan broj autobusa i tramvaja prema područjima gdje su groblja. Molimo sugrađane da planiraju odlazak da se izbjegne najveća gužva, rekla je na konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!