Objavljeni izvori zaraze u Hrvatskoj

01.09.2020.

22:15

Autor: T.D./HRT

default error photo
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je tjedno izvješće o koronavirusu s najnovijim brojkama i podacima od prošlog tjedna.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je tjedno izvješće o koronavirusu s najnovijim brojkama i podacima od prošlog tjedna.

Najviše zaraženih u proteklom tjednu imala je Splitsko-dalmatinska županija, čak 672 nove oboljele osobe. Slijedi Grad Zagreb s 404 nova slučaja zaraze koronavirusom, a treća je Zadarska županija koja je u proteklom tjednu potvrdila 114 novih slučajeva.

U proteklom tjednu oboljelo je 1948 osoba, hospitalizirano je njih 189. Prosječna dob oboljelih je 40,6 godina. Stopa potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika je 47,6 posto. U posljednjih tjedan dana preminulo je 13 osoba, od toga je šest osoba bilo na respiratoru.

Ljetovanja i svadbe

U posljednjih tjedan dana u svim županijama kontinentalne Hrvatske zabilježeni su novooboljeli slučajevi, najviše u Gradu Zagrebu, Brodsko-posavskoj te Zagrebačkoj županiji, dok su najviše 7-dnevne stope na dan 31. kolovoza u Požeško-slavonskoj županiji, Brodsko-posavskoj te Gradu Zagrebu. U većini županija i dalje se nastavlja priljev oboljelih čiji se izvor zaraze povezuje s ljetovanjem i izlascima u klubove na Jadranu. Nova grupiranja zabilježena su oko svadbenih slavlja u Požeško-slavonskoj županiji te Virovitičko-podravskoj županiji.

U Primorskoj Hrvatskoj najviše novozaraženih veže se uz noćne izlaske

Najveći broj oboljelih te najveće sedmodnevne stope u posljednjih tjedan dana zabilježene su u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. U Splitsko-dalmatinskoj županiji grupiranja su zabilježena u zdravstvenom sustavu, ustanovama za smještaj u sustavu socijalne skrbi te jednoj predškolskoj ustanovi.

Unatoč tome, većina oboljelih mlade su osobe čije se obolijevanje veže uz noćne izlaske. U ostalim županijama Primorske Hrvatske grupiranja su zabilježena oko vjenčanja u Primorsko-goranskoj županiji te druženja umirovljenika u Zadarskoj županiji. Kao i u kontinentalnom dijelu zemlje, značajan je udio oboljelih koji su kontakti prije poznatih slučajeva.

Novozaraženi između 19 i 30 godina

U prethodnih tjedan dana oboljela je ukupno 1941 osoba, otprilike jednak broj osoba muškog spola, 974, odnosno 50,18%, i ženskog spola 967, odnosno 49,82%. Jednaka raspodjela po spolu zastupljena je i u većini dobnih skupina, osim u dobnoj skupini od 7-10 godina (niži razredi osnovne škole) gdje je veći udio oboljelih dječaka (12 dječaka, odnosno 70,6%) te u dobnoj skupini 15-18 godina (srednjoškolski uzrast) gdje je veći udio djevojčica (51 djevojčica, odnosno 63,8%) i dobnoj skupini 66 i više godina (umirovljenici), gdje je veći udio osoba ženskog spola (130 osoba, odnosno 55,6 %).

Po dobnim skupinama oboljelo je 161 dijete te oni čine najmanji udio (8,3%) u oboljelima u proteklih tjedan dana. Najmanje je oboljelo djece mlađe od 1 godine, ukupno 4, te djece u nižim razredima osnovne škole, ukupno 17, koji svaki čine manje od 1% oboljelih. Najviše je oboljele djece srednjoškolskog uzrasta, 80 ukupno, odnosno 4,1%. Skoro trećinu oboljelih (538, odnosno 27,7%) u posljednjih tjedan dana čine mlade odrasle osobe, od 19 do 30 godina, što se uklapa u epidemiološku situaciju gdje je znatan priljev oboljelih povezanih s ljetovanjem i izlascima jer osobe iz te dobne skupine najviše izlaze tijekom ljetovanja.

Koronavirus i turisti

Što se tiče zaraze među turistima, prema tablici koja prikazuje period od 7. 7. do 28. 8. njih je bilo 362. Od toga je njih 122 boravilo u više mjesta, a gledano pojedinačno, najveći broj zaraženih turista ima Makarska, njih 70, iza koje slijede Split s 50 te Novalja s 36 novozaraženih.

Najviše novozaraženih su austrijski turisti, njih 145, a slijede Ujedinjeno Kraljevstvo sa 115 te Slovenija s 52 slučaja zaraze.

Opširnije podatke HZJZ-a pogledajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!