11:18 / 09.10.2019.

Autor: S.M./HRT/Hina

Objavljeni novi podaci o braniteljima

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Ministarstvu branitelja organiziran je okrugli stol o mirovinama hrvatskih branitelja, ostvarenim po posebnim propisima.
U evidenciji Ministarstva hrvatskih branitelja, prema podacima iz rujna, ukupno je 508.605 živih, poginulih, nestalih i umrlih branitelja. U Domovinskom ratu poginulo je 8.397 branitelja, a nestalih ih je 437. To su neki od podataka iz rujna 2019. navedenih na okruglom stolu o mirovinama hrvatskih branitelja ostvarenim po posebnim propisima, održanog u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

U radnom odnosu je 190.408 branitelja. Oni koji su u radnom odnosu i koriste mirovinu u rujnu je bilo 6.954. Branitelja koji nisu u radnom odnosu i ne koriste mirovinu u rujnu je bilo 74.627, a izvan mirovinskog sustava ih je 271.989.

Prosječna braniteljska mirovina je 4.200 kn. Hrvatski ratni vojni invalidi imaju mirovinu od 5.700 kn, a djelatne vojne osobe od 3.800 kn. Najvišu, u iznosu od 7.000 kn, primaju obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, a najniža je od 3.000 kn. Mirovine pripadnika HVO-a su 3.200 kn.

Prosječan mirovinski staž pripadnika MUP-a, djelatnika u pravosuđu i pirotehničara je 33 godine, djelatnih vojnih osoba - je 30 godina, branitelja po općim propisima + ZOHBDR 28 godina, a hrvatskih ratnih vojnih invalida 20 godina. Prosječan mirovinski staž ostalih korisnika mirovina u Hrvatskoj je 30 godina.

U siječnju 2017. bilo je 57.696 hrvatskih ratnih vojnih invalida, a u rujnu ove godine - 56.256. Nestalih osoba od početka rata je ukupno 1.891, a od toga je 437 hrvatskih branitelja, navodi se u podacima.

Na okruglom stolu su uz predstavnike ministarstva sudjelovali i predstavnici drugih državnih tijela i institucija te udruga iz Domovinskog rata.

Medved: Branitelji nisu teret hrvatskog društva

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je uoči prezentacije podataka da je neprihvatljivo i nedopustivo stvarati društvenu klimu netolerancije prema hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a osobito prema obiteljima poginulih i nestalih, ranjenih i oboljelih - u smislu da su oni teret hrvatskog društva. 

- Očekujem da će ovaj okrugli stol uputiti javnosti snažnu argumentiranu poruku o hrvatskim braniteljima korisnicima sustava bez bilo kakvog oblika prijetnje za mirovinski sustav, objasnio je Medved.

Slično je poručila i pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak koja smatra da se sustav posebnih propisa u okviru mirovinskog sustava treba rasvijetliti.

- Uvjerena sam da ćemo na kraju svi biti svjesni da to nije nikakav destabilizirajući faktor u mirovinskom sustavu, zaključila je Čičak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!