Obje škole u Križevcima uvele produljeni boravak za mlađu djecu

27.09.2022.

17:20

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik/HTV

Obje škole u Križevcima uvele produženi boravak za mlađu djecu

Obje škole u Križevcima uvele produženi boravak za mlađu djecu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U današnje vrijeme kada oba roditelja rade i kada dnevne obveze ne dopuštaju mnogo slobodnog vremena teško je organizirati čuvanje mlađe školske djece. Tom problemu doskočili su u Križevcima - od ove školske godine u obje osnovne škole uveli su produljeni boravak, a kapaciteti od stotinjak učenika odmah su popunjeni!

Kad školsko zvono označi kraj nastave, učenica prvog razreda Patricija, umjesto odlaska kući, preseli se u školski dnevni boravak.

- Puno mi znači zato što obavi sve u školi, druži se sa svojim prijateljima i onda doma imamo vremena za obitelj i zajedničko druženje, kaže Sanja Berent, Patricijina majka.

Zadovoljstvo produljenim boravkom u školi dijeli i Andrijina majka. Andrija je učenik drugog razreda i umjesto praznog stana, nakon nastave čekaju ga ručak i školski prijatelji.

- Ja radim od 7 do 3. On ima školu do 11.30. Tu napiše zadaću, dobije ručak i što je više s prijateljima i u druženju manje je na igricama i mobitelu. A poslijepodne imamo više vremena za zajedničke šetnje, vožnju biciklom, dodaje Tea Ščatatić Jasek.

Meri i Karla, učenice drugog razreda, dobre su prijateljice i vole provoditi vrijeme zajedno. Kad roditelji rade, same su. Vole biti u školskom boravku i kažu "zbog toga jedva čekaju da nastava završi".

U Križevcima su produljeni dnevni boravak u obje škole organizirali i za jutarnju i poslijepodnevnu smjenu. 

- Zbog kliznog radnog vremena kojeg imaju roditelji, oni su sigurni da je njihovo dijete pojelo, napisalo zadaću, provježbalo... Neki putuju pa ne mogu svoje dijete, prvašića ostaviti doma samoga, ovdje imaju sigurnost, naglašava Nikolina Beljak, voditeljica u dnevnom boravku u OŠ Vladimir Nazor.

- Imamo predviđeno vrijeme za zadaću. Kolegica Nikolina i ja podijelile smo se među razredima tako da mi tu zadaću svakako i prekontroliramo. Ako je nešto pogrešno, obrišemo, a dijete ispravi tako da dođe na nastavu s pravilno napisanom zadaćom, dodaje Andrea Šturbek, voditeljica u dnevnom boravku.

Troškovi produljenog boravka u Križevcima pokrivaju se iz gradskog proračuna, a roditelji sudjeluju u financiranju prehrane i dodatnih materijala.

Dnevni boravak nije samo čuvanje djece u školi, ali u njemu učenici ne izvršavaju školske obveze u potpunosti. Iako je veliko olakšanje za roditelje i sigurnost za djecu, roditelji i kod kuće moraju poticati svoju djecu na ispunjavanje učeničkih obveza. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!