12:00 / 02.03.2022.

Autor: HRT

Objedinjenom javnom nabavom u zdravstvu moguće uštede i do 400 mil. kn godišnje

Tomislav Dulibić

Tomislav Dulibić

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Objedinjavanjem nabave medicinskog i potrošnog materijala, lijekova i usluga možemo uštedjeti i do 400 milijuna kuna godišnje, a ta sredstva usmjeriti u povećanje kvalitete zdravstvenih usluga - izjavio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.

Dosadašnja iskustva u provođenju aktivnosti na objedinjavanju nabave medicinske opreme, potrošnih materijala i široke palete usluga pokazala su pozitivne pomake, ali i otkrila da postoji prostor novih mogućnosti za dodatne uštede kao i standardizaciju kvalitete opreme, ugradbenih i potrošnih materijala.

- Glavni su nam ciljevi standardizirati kriterije kvalitete nabavljenih roba, ugradbenih i potrošnih medicinskim materijala i usluga, a time osigurati i kvalitetne zdravstvene usluge pacijentima. Naravno vodeći pri tome računa o racionalnom raspolaganju zajedničkim sredstvima zdravstvenog osiguranja. Uz značajne uštede, od kojih koristi imaju sami pacijenti, objedinjenom javnom nabavom želimo postići i poštivanje načela tržišnog natjecanja, jednakog tretmana za sve dobavljače te maksimalne transparentnosti u postupcima nabave. Procjenjujemo da učinkovitim provođenjem tih postupaka javne nabave godišnje možemo uštedjeti i do 400 milijuna kuna - istaknuo je državni tajnik Tomislav Dulibić na današnjem Policy Networking Forumu.

Pri tome je naglasio kako su svi postupci objedinjene javne nabave obvezni za zdravstvene ustanove kojima je osnivač Republika Hrvatska, ali otvoreni i svim drugim ustanovama koje su u vlasništvu županija i jedinica lokalne uprave i samouprave.

Istaknuo je da je za ovu Vladu i Ministarstvo zdravstva daljnje objedinjavanje javne nabave unutar zdravstvenog sustava jedna od ključnih reformskih mjera nužnih za daljnje povećanje kvalitete zdravstvenih usluga.

- Zato su i poduzeti koraci koji mogu i moraju vrlo brzo pokazati rezultate, a svim sastavnicama javnog zdravstva u državnom vlasništvu omogućiti da usklađenim javnim nabavama pod povoljnijim financijskim uvjetima osiguraju svojim pacijentima jednaku kvalitetu lijekova i materijala u cijeloj zemlji - zaključio je državni tajnik Dulibić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!