17:05 / 03.01.2018.

Autor: HRT

Obljetnica akcije "Širinci 92"

-

-

Foto: - / -

Ta je akcija bila dio vojne operacije "Orkan" kojom je od listopada 1991. do početka 1992. oslobođen dio okupiranog teritorija zapadne Slavonije.
U Širincima, 18 km zapadno od Nove Gradiške, održana je komemoracija u spomen na 17 poginulih branitelja i vojnu akciju "Širinci 92". Ta je akcija bila dio vojne operacije "Orkan" kojom je od listopada 1991. do početka 1992. oslobođen  dio okupiranog teritorija zapadne Slavonije, a njome je omogućena i uspostava kraće prometne veze između Slavonije i ostatka Hrvatske.

U ime Ministarstva obrane zapovjednik kopnenih snaga Hrvatske vojske general Siniša Jurković, koji je i sam bio sudionik ratnih akcija na novogradiškom području, rekao je da je operacija "Orkan" bila uspješna i  pokazala da je HV stasao u ozbiljnu oružanu snagu. Tijekom operacije "Orkan" HV je oslobodio 21 uporište, rekao je Jurković, dodajući da su se borili i sanjali jednu bolju i pravedniju Hrvatsku.

Umirovljeni pukovnik Adam Tomičić, prisjećajući se vremena prije 26 godina, pozvao je da prestane otuđenje hrvatske države i da se za Hrvatsku bori Vlada kao što su se i oni borili. Pozvao je vlast da se posebno zauzme za stvaranje uvjeta koji će zaustaviti odlazak mladih ljudi iz Hrvatske. Tko zna što nas u budućnosti čeka, sve nas je manje i sve smo stariji, istaknuo je Tomičić.

Akcija 'Širinci 92' bila je posljednja vojna akcija na slavonskom ratištu uoči Sarajevskog primirja koje je na snagu stupilo  3. siječnja u 18 sati. Unatoč primirju, provokacije na novogradiškom ratištu nisu prestajale, a u nekima od njih poginuo je dio branitelja kojima je danas odana počast, podsjetio je umirovljeni bojnik, sudionik akcije "Širinci 92" Marko Derežanin.

Okupirani teritorij zapadnog dijela Slavonije potpuno je oslobođen u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak" 1995. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!