08:45 / 28.04.2020.

Autor: HRT

Obljetnica brigade i bojne Pauci: "Hrvatska vojska čuva Hrvatsku"

Foto: Marko Dimić/PIXSELL

Foto: Marko Dimić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svečanom obilježavanju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved
Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u Splitu je obilježena 29. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade Pauci i 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Zbog epidemije koronavirusa ovaj je put obljetnica obilježena skromnije bez svečane akademije koja je tradicionalno na taj dan bila organizirana ranijih godina. Misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade i sve hrvatske branitelje održana je u Spomen kapelici Sv. Križ na Dračevcu, ali zbog uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite bez masovnog okupljanja. Predvodio ju je vojni kapelan bojne "Pauka" fra. Ilija Mikulić u prisutnosti predsjednika Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoja Pupića Vurilja te zapovjednika 3. mehanizirane bojne "Pauci" Ivice Armande.

Svečanom obilježavanju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

- Prije 25 godina trebalo je imati snagu, viziju i odlučnost pokrenuti operaciju Bljesak i osloboditi zapadnu Slavoniju. Hrvatska vojska čuva Hrvatsku i uvijek je na raspolaganju svome narodu u nevoljama, što se pokazalo i u slučaju potresa i koronavirusa, rekao je Krstičević.

Ministar Krstičević podsjetio je da je tijekom Domovinskog rata kroz 4. Gardijsku brigadu, čiji je on bio ratni zapovjednik, prošlo oko 7.000 pripadnika, te je naglasio važnost "crvenih beretki", kako su ih prozvali u ratu.

- Stavljajući se na raspolaganje zdravstvu, kroz fizički rad, doprinos, inicijative za prikupljanje i nabavu medicinske opreme, naši ratni veterani pokazali su da i danas žele dati svoj doprinos s jednakom ljubavlju kao što su činili za vrijeme Domovinskog rata, poručio je Medved.

Ministar Krstičević je u čestitki za 29. obljetnicu ustrojavanja 4. gardijske brigade istaknuo da su hrabrost i nezaustavljivost Pauka u oslobodilačkim operacijama budili osjećaj ponosa i osnaživali moral hrvatskom narodu u borbi za slobodu.

- Tijekom Domovinskog rata hrabrost i nezaustavljivost Pauka u operacijama budili su osjećaj ponosa i osnaživali moral hrvatskom narodu u borbi za slobodu, a crvena beretka, koja je ulijevala osjećaj sigurnosti i moći gdje god bi prošla, bila je simbol vojničkog junaštva i hrabrosti - istaknuo je Krstičević čestitajući pripadnicima 4. gardijske brigade i 3. mehanizirane bojne Pauci Hrvatske vojske 29. obljetnicu.

Podsjetivši da je moderna hrvatska država stvorena zahvaljujući hrvatskim braniteljima koji su beskompromisno stali na branik Domovine, poručio je da zato nikada nećemo zaboraviti 199 Pauka i sve ostale koji su svoje živote nesebično položili na oltar Domovine.

Pripadnici bojne Pauci danas su nositelji tradicije legendarnih Pauka te čuvaju taj pobjednički identitet časno i ponosno kao i njihovi prethodnici.  Dragi Pauci, u svemu što stoji pred vama neka vas prati znak u kojem smo pobijedili. Sretan vam dan brigade i dan bojne! In hoc signo vinces - stoji na kraju čestitke potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića za 29. obljetnicu ustrojavanja udarne 4. gardijske brigade.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić rekao je kako je 4. gardijska brigada stvorena u vihoru Domovnskog rata i njih je krasila crvena beretka s natpisom "u ovom znaku pobjeđuješ", što smo i dokazali u Dmovinskom ratu, naglasio je.

Šerić se prisjetio riječi ministra Šuška koji je rekao da hrvatska vojska ima 7 gardijskih brigada koje su sve dobro opremljene i organizirane, ali je samo jedna udarna, a to je 4. gardijska.

Miljenko Modrić, dopredsjednik udruge 4. gardijske brigade je rekao kako se nakon 29 godina s ponosom prisjećamo na osnivanje 4. gardijske brigade, te sve poginule i umrle branitelje.

Šerić naglašava kako i danas 4. gardijska pokazuje kako je prava snaga hrvatske vojske.

Modrić je istaknuo kako je kroz 4. gardijsku brigadu prošlo preko 8 tisuća ljudi, a 1600 ih je ranjeno.

- Sudjelovali smo u svim operacijama kako obrambenim, tako i oslobodilačkim na ovome dijelu naše domovine, naglasio je.

Apostrofirao je kako je 4. gardijska u ratu težila izvrsnosti, a kako danas u mirnodopsko vrijeme nastavljaju istim tempom baveći se humanitarnim akcijama na dobrobit cjelokupnog građanstva RH.

- Naši pripadnici su prepoznali trenutak suočavanja s krizom. Mi smo 5 godina živjeli s kriznim situacijama i najbolje znamo kako treba postupati, rekao je i dodao kako su se od prvog trenutka stavili na raspolaganje KBC-u Split.


- Našu snagu 4. gardijske brigade najbolje je opisao naš ratni ministar Gojko Šušak koji je rekao kako su sve dobro ustorjene, a da je jedna udarna, 4. gardijska. Crvena beretka, bila je simbol vojničkog junaštva, časti, hrabrosti i pobjeda, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.


Medved je rekao kako će na obilježavanju 25. godišnjice "Bljeska" izaslanstva odati počast poginulima.

Mimohod za 5. kolovoza - ovisno o situaciji s koronavirusom

Najavio je da će se glavni program provoditi putem Hrvatske televizije, kroz posebne emisije u kojima će gostovati ratni zapovjednici HV-a  i hrvatske policije.

- Vjerujem da će već za 30. svibnja, kada nakon dugo godina ponovno slavimo Dan državnosti,  mjere biti takove da ćemo moći organizirati  na odgovarajući način, kazao je Medved.

Također je rekao kako će sukladno okolnostima sutra biti obilježena i godišnjica 3. Gardijske brigade u Osijeku, te skorašnje obilježavanje godišnjice smrti ministra obrane Gojka Šuška.

Na pitanje hoće li na obilježavanju "Oluje" 5. kolovoza biti mimohod, ministar Krstičević je odgovorio kako to ovisi o situaciji.

- Vidjet ćemo kakva će situacija biti  5. kolovoza  u odnosu na mimohod i na koji način i kako organizacijski to sve skupa napraviti. Vodit ćemo računa da to bude dostojanstveno, ali prilagođavat ćemo se datim okolnostima vodeći računa  o sigurnosti i zdravlju pripadnika Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja, rekao je Krstičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!