07:26 / 31.03.2019.

Autor: M.Š./Hina

Obljetnica Krvavog Uskrsa

Foto: MUP RH

Foto: MUP RH

Foto: - / -

Udruga Specijalne jedinice policije "Grom" i Ministarstvo unutarnjih poslova i ove su godine u povodu obljetnice akcije "Plitvice" i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića organizirali tradicionalni ultramaraton od Karlovca do Plitvica.
Komemoracija na 28. obljetnicu akcije "Plitvice", tijekom koje je 31. ožujka 1991. poginuo hrvatski redarstvenik Josip Jović, počela je u nedjelju u Nacionalnom parku Plitvička jezera, a u ime Republike Hrvatske ispred spomenika prvoj žrtvi Domovinskog rata zajednički su vijenac položila izaslanstva državnog vrha.Uz spomenik Josipu Joviću nakon intoniranja himne vijenac su osim obitelj Jović položili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Anđelko Stričak, ministri Davor Božinović, Tomo Medved i Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, suborci predvođeni svojim zapovjednikom generalom zbora Josipom Lucićem te predstavnici više braniteljskih udruga.

Na komemoraciji je bilo više od tisuću ljudi, a počast suborcu i drugim žrtvama Domovinskog rata odali su i pripadnici specijalnih postrojbi, danas organiziranih u Udrugu ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko 90, Udrugu Tigar 90/91 Rakitje, Udrugu pripadnika posebne jedinice policije Kumrovec 90 i Udrugu prvi hrvatski redarstvenik.  

Na komemoraciju su dotrčali i ultramaratonci, trkači iz udruga Specijalne jedinice policije Grom s predstavnicima MUP-a, koji su iz Karlovca krenuli jučer i pretrčali gotovo 90 kilometara do Plitvica, kako bi na svoj način, kako je istaknuo idejni začetnik ultramaratonac Nikica Vrabac, podsjetili građane na pobjede, podvige, uspjehe, herojska djela i ideale pripadnika specijalne policije tijekom Domovinskog rata. U Grabovcu im se ove godine priključila i skupina trkača Atletskog kluba "Plitvice" koja je s njima otrčala posljednjih 14 kilometara rute.

Tu su i pripadnici Policijske škole "Josip Jović" i Policijske akademije koji su biciklima u dva dana prošli 150 kilometara, zatim članovi udruga hrvatskih dragovoljaca Rab, Otočac i Senj, koji su propješačili 20 kilometara, biciklisti Udruge Tigar 90/91 Rakitje koji su se dovezli iz Rakitja, da bi svi, kako je rekla na dočeku gostiju glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević, zajedno sačuvali od zaborava Josipa Jovića i događaj na Plitvicama.

Jović je poginuo u akciji hrvatske policije nakon što su srpski pobunjenici, pripadnici tzv. SAO Krajine, okupirali Nacionalni park Plitvice i blokirali državnu cestu D1, koja spaja sjever i jug zemlje. U akciji su sudjelovali pripadnici Jedinice za posebne namjene Rakitje, čiji je Jović bio pripadnik te pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko.

U rano jutro, na Uskrs, 31. ožujka 1991., po čemu je događaj zapamćen i kao "Krvavi Uskrs", pripadnici MUP-a krenuli su prema hotelu Jezero, a pobunjeni Srbi postavili su barikade i zapucali na njih iz zasjede, na glavnoj prometnici kod zgrade pošte, nedaleko od hotela blizu ulaza u NP Plitvička jezera. U autobus s redarstvenicima uletjela je tromblonska mina koja nije eksplodirala jer nije bio izvučen osigurač.

Specijalci su istrčali iz autobusa i drugih vozila u koloni te polijegali uz cestu. Uslijedio je višesatni obračun po dubokom snijegu s više ranjenih. Proboj hrvatske policije otežavali su gusta magla i snijeg. Poginuo je 22-godišnji Jović, a devet policajaca je ranjeno.

Prema policijskim izvješćima nakon uspješno provedene akcije Plitvice, kojom je zapovijedao Marko Lukić, uhićeno je 29 srpskih ekstremista, a 18 ih je kazneno prijavljeno zbog oružane pobune. Među njima bio je i naoružani Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a, i Borivoje Savić, tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovara.

Božinović: Njegovo ime ostat će zapisano zlatnim slovima

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odao je snažno poštovanje prvoj hrvatskoj žrtvi u Domovinskom ratu - Josipu Joviću.

- U temelje hrvatske države njegovo će ime ostati upisano zlatnim slovima. Na ovom mjestu hrvatska mladost pokazala je da u ratu može pobijediti.
Nemjerljiv je doprinos hrvatske policije u stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske. Generaciji današnjih policajaca ostaje da u miru potvrđuju predanost i snagu koju je hrvatska policija iskovala u Domovinskom ratu, rekao je među ostalim.Plenković: Imamo obvezu stvarati uvjete za bolji život

Premijer Andrej Plenković u govoru je istaknuo da smo danas u srcu Hrvatske zajedno kako bi se prisjetili trenutka istine.

- Taj je trenutak označio put kojim je Hrvatska morala doći do svoje samostalnosti. Upravo je hrabrost Josipa Jovića i svih koji su sudjelovali u akciji predstavljala krik Hrvatske za slobodu, početak stvaranja ne samo dobro organiziranih postrojbi hrvatske policije nego ste bili jezgra stvaranja Hrvatske vojske. Svi koji danas obnašaju različite dužnosti u RH imaju obvezu da zajednički stvaramo uvjete za bolji i kvalitetniji život. Bez hrvatskih branitelja ne bi bilo države, slobode, članstva u EU-u. S puno poštovanja prema onima koji su dali sve za Hrvatsku činimo sve kako bismo u društvu preokrenuli trendove koji žele pesimizam, defetizam, malodušje, kako bismo se okrenuli vrijednostima rada, optimizma, prosperiteta i razvoja.Grabar-Kitarović: Uzdajmo se u sebe i vlastite sposobnosti

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je iznimno počašćena što sudjeluje i obilježava ovaj veliki dan u povijesti Domovinskog rata. Joviću je zahvalila na hrabrosti i ljubavi za domovinu.

- Sjećamo se i svih tvojih ranjenih suboraca, ranjenika, invalida, nestalih, obitelji koji su u ratu izgubili svoje bližnje. Sjećamo se i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je morao donositi teške odluke, ali imao je viziju, odlučnost i mudrost za veliku povijesnu viziju stvaranja neovisne Hrvatske. Imao je i puno povjerenje u hrvatski narod, hrvatskog čovjeka, a bez toga ni najbolja vizija ne može se ostvariti. Zadaća stvaranja države nije završena njezinom obranom i oslobođenjem. Današnji naraštaj ima zadaću graditi Hrvatsku kao zemlju života i blagostanja. To je i zadaća sviju nas - graditi državu u kojoj će biti više brojnih obitelji, više zaposlenih i uspješnih poduzetnika, u kojoj će se pošteno vrednovati rad, u kojoj će biti više dijaloga i solidarnosti i optimizma, društvo više zadovoljnih ljudi. Moramo osnaživati i modernizirati oružane snage i uvijek se moramo ponajprije uzdati u sebe i svoje vlastite sposobnosti i naše narodno zajedništvo. Imamo najveće bogatstvo - svoj narod, u domovini i diljem svijeta. A taj je narod pošten i plemenit, uman i marljiv, sposoban za najveće uspjehe, poručila je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!