08:23 / 08.05.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Obilježen Dana pobjede nad fašizmom i Dan oslobođenja Zagreba

Polaganje vijenaca na Mirogoju

Polaganje vijenaca na Mirogoju

Foto: HTV / HRT

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatska (SABA RH) obilježen je u nedjelju Dan pobjede nad fašizmom i Dan oslobođenja Zagreba, a uz glazbeni program i prigodne govore, prikazan je i dokumentarni film Oslobođenje Zagreba.
Ne želimo da magle povijesnog revizionizma koje su sve gušće sakriju istinu. Dok se god laži guraju u društvo, ne mislim prestati govoriti o tome, rekao je Franjo Habulin, predsjednik SABA-e u Maloj dvorani Koncertne dvorane Lisinski.

Dan 9. svibnja diljem Europe obilježava se kao Dan Europe, ujedno i kao Dan pobjede nad fašizmom, u sjećanje na početak formiranja Europske unije i u spomen na konačan poraz nacističke Njemačke i završetak Drugog svjetskog rata. U Lisinskom je obilježen i 8. svibanj, Dan oslobođenja Zagreba od ustaške vladavine.

Habulin je naglasio kako bez antifašizma ne bi bilo niti današnje Europe, a u govoru je pozvao da se jedna zagrebačka ulica uskoro, kao znak sjećanja na oslobođenje Zagreba, nazove 8. svibnja.

Na svečanom obilježavanju okupilo se oko stotinu uzvanika među njima zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, bivši predsjednici Republike Stjepan Mesić te Ivo Josipović, te izaslanici državnog vrha; izaslanik predsjednika Republike Luka Džanko, predsjednika Vlade Jure Martinović i predsjednika Hrvatskog sabora Davorko Vidović.

Mladi moraju znati da je antifašizam utkan u društvu. Predani smo tome da grad zapamti sve borce i sve žrtve, poručio je Tomašević i potvrdio mogućnost imenovanja ulice kao znak sjećanja na oslobođenje Zagreba od ustaške vlasti.

Uz prigodne govore, u Lisinskom je održan i umjetnički program te je prikazan dokumentarni film Oslobođenje Zagreba. Publika je pljeskom ispratila izvedbe tenora Filipa Kozjaka i Marjana Krajine na harmonici, među kojima su bile pjesme Šume šume, Konjuh planinom i Crveni makovi. Zbor Praksa iz Pule izveo je pjesme Bella ciao, Pjevaj silo i nepravdo, Ay Carmela.

U povodu Dana pobjede, oslobođenja grada Zagreba i Dana Europe izaslanstvo grada predvođeno gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem položilo je vijence i zapalilo svijeće na Grobnici narodnih heroja i partizanskom groblju na Mirogoju. Izaslanstvo je vijenac položilo i uz spomenik Put mučeništva u Spomen-parku Dotrščina.

- Danas slavimo sve one koji su oslobodili Zagreb 8. svibnja 1945., ali isto tako smo ovdje u parku Dotrščina gdje su brojni Zagrepčani stradali kao žrtve ustaškog terora. Što se tiče Dana pobjede i Dana Europe itekako je bitno reći da je antifašizam utkan u hrvatski Ustav, u temelje EU-a, nije slučajno što je Dan Europe isto tako Dan pobjede i to trebaju znati sve buduće generacije i potrebno je obilježavati ove dane te vratiti dignitet određenim spomenicima koji na to upozoravaju. U Dotrščini je nestala spomen-ploča koju ćemo vratiti do Dana antifašističke borbe, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!