Obljetnica osnutka Specijalnih postrojbi Hrvatske vojske

18.05.2021.

14:59

Autor: IMS/HTV/A.P.C.

Predsjednik Milanović na svečanosti u vojarni u Delnicama

Predsjednik Milanović na svečanosti u vojarni u Delnicama

Foto: IMS/HTV / HRT

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjeluje na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga u vojarni „Stožerni brigadir Ante Šaškor" u Delnicama. Nakon svečanosti pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga izveli su pokaznu vježbu. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule pripadnike Specijalnih postrojbi Hrvatske vojske.


Predsjednik Milanović je nakon uručenja odlikovanja i pohvale pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga i pripadnicima Specijalnih postrojbi Hrvatske vojske održao prigodni govor.  


- Poštovani uzvanici, dame i gospodo, hrvatski vojnici! Kada dječaci, a sve više i djevojčice, zamišljaju vojnike, onda zamišljaju vas. Tako u projekcijama mladih glava, nevinih duša, izgleda vojnik - tjelesno spreman, pomalo opasan u izgledu - to je slika i prilika vojnika. Vaša postrojba i vaš suborci dali su golem doprinos stvaranju i obrani Hrvatske. (...) Vi ste vojnici i po tome što na vašim odorama nema imena. Drukčiji posao, drukčiji način života - potpuno drukčija misija. Vaš zadatak je prije svega da branite Hrvatsku, istaknuo je.


Dodao je kako je sudjelovanje u misijama međunarodnih organizacija dug i obaveza naše zemlje na temelju članstva u tim organizacijama.


- Tu ćemo biti korektni i pošteni, ali ćemo prije svega gledati svoje interese i voditi računa da svoje vrijedne, ali malobrojne ljudske resurse - ljude koji su najvrednije što imamo - koristimo ondje gdje je prije svega naš interes. Taj ćemo interes definirati unutar demokratskog procesa koji vodi demokratski izabrana hrvatska politika koja je odgovorna hrvatskim građanima. Još jednom, duboki respekt i poštovanje za posao koji ste odabrali, jer to je više od posla, to je način života, to je poziv. Vječna slava i hvala vašim suborcima koji su poginuli za Hrvatsku kada ju je branilo malo pravih ljudi. Vama, malo dobrih i pravih ljudi, želim sve najbolje i čestitam 30. godišnjicu vašeg slavnog i besprijekornog puta, da budemo i dalje tu, da radite na sebi, da se usavršavate da Hrvatska bude sigurna, stabilna i zemlja lijepa za život, kazao je. 


Prigodno obraćanje završio je porukom "Živjela Hrvatska, Domovini vjerni!"      

U vojsku i opremu treba ulagati, dodao je predsjednik Milanović i zahvalio pripadnicima specijalnih snaga na njihovu besprijekornom radu.

- One pružaju mogućnost brzog i učinkovitog odgovora na eventualne krizne situacije u kojima bi bili ugroženi hrvatski nacionalni interesi, rekao je Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga.

- Danas ste mogli vidjeti jedan dio prikaza naših sposobnosti koji je bio kulminirao s izvlačenjem visokovrijednog cilja iz urbanog područja, te je bila i druga točka koja je pokazala presretanje visokovrijednog cilja odnosno osobe u štićenoj koloni vozila.

Identitet pripadnika specijalnih snaga ne smijemo otkrivati, a onima najzaslužnijima uručena su priznanja i nagrade.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!