Obljetnica slamanja obrane Lušca

02.11.2022.

Zadnja izmjena 11:23

Autor: T.V./HRT

Obljetnica slamanja obrane naselja Lužac

Obljetnica slamanja obrane naselja Lužac

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja mještani vukovarskog naselja Lužac u srijedu su obilježili 31. obljetnicu stradanja, u spomen na 2. studenoga 1991. kada je slomljena obrana naselja.

Tijekom agresije JNA i srpskih paravojnih postrojbi i okupacije Lušca ubijeno je 69 mještana.

Po riječima Antuna Vidakovića, mještanina Lušca kojemu je u tom naselju ubijeno deset članova obitelji, prvi put su JNA i srpske paravojne formacije u Lužac pokušale ući 16. listopada, a 2. studenoga u naselje su ušli s 40-tak tenkova i transportera.

- Kad je pao Lužac oni su odvojili Borovo i Vukovar i onda su imali sve pod kontrolom, ali dok se Lužac držao oni nisu mogli ući ni u Vukovar ni u Borovo, rekao je Ilija Martić, posljednji zapovjednik obrane Lušca.Podno spomen obilježja vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanik predsjednika Republke, brigadir Valentin Skroza, presjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar, dok je zajednički vijenac ministarstva hrvatskih branitelja i obrane položio Stjepan Sučić.

Počast ubijenima polaganjem vijenac i paljenjems vijeće odao je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, predstavnici stradalničkih druga te poliitčkih stranaka.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zabrinutost zbog nekažnjavanja zločina počinjenih u Lušcu.

- Smjer kojim ide ova država i kroz procesuiranje ratnih zločina, ali i pitanja stvaranja pretpostavki za ostanak i doseljavanje ljudi u Slavoniju je loš. Pitanje nestalih je izuzetno teško. Zadnjih godina tu je napravljen određen pomak, ali još uvijek je velik broj nestalih osoba. S tom boli teško je živjeti, rekao je Penava novinarima.

Okupacija Lušca smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili na Priljevo i obalu Dunava, čime su razdvojili hrvatske branitelje Vukovara od branitelja gradske četvrti Borovo naselje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!