Cilj - što brže i sigurnije doći do unesrećenog

01.10.2021.

17:37

Autor: Nikolina Gerek/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

25. obljetnica spasilačke službe Hrvatskoga Crvenog križa

25. obljetnica spasilačke službe Hrvatskoga Crvenog križa

Foto: HTV / HRT

Spasilačka služba Hrvatskoga Crvenog križa ove godine slavi svoj 25. rođendan. U tisuću intervencija spasili su 570 života. Trodnevno obilježavanje, danas je započelo u Baški na otoku Krku akcijom spašavanja na moru.

Oni su najbolje obučeni za sve otežane uvjete spašavanja na moru u slučaju nevremena ili havarije brodova.

- Cijeli svoj život promatram spasioce i taj posao i uvijek sam bila fascinirana njime. Čim sam navršila 18 godina rekla sam - ja to želim za sebe, ja želim biti spasioc. Prošla sam edukacije, evo sada i za otežane uvijete, i mogu reći da je to najbolji posao ikada, kaže spasiteljica Lora Pevec

- Kao dugogodišnji volonter Crvenog križa odlučio sam se na taj korak da postanem spasioc. Spasioc sam već 3 godine, dodaje njezin kolega Ante Mlinarić.

Cilj - što brže i sigurnije doći do unesrećenog.

- Mi smo do sada educirali 2900 spasioca, dečki i cura koji su raspoređeni po raznim dijelovima Hrvatske, na moru i unutrašnjosti, bazenima, jezerima, gdje obavljaju posao, ističe Darko Vrkljan, koordinator u Crvenom križu Hrvatska.

Visoke standarde spašavanja prati i oprema specijalističkih interventnih jedinica.

- Imamo i plovila koja su specijalizirana da mogu raditi u blizini obale i u blizini ljudi zbog toga što ne mogu nikoga ozlijediti, kaže Sebastijan Labinjanin, koordinator spasilačke službe za Istarsku županiju, Crveni križ Hrvatska.

Osim spašavanja, ovi volonteri pomažu i u čišćenju podmorja.

- Mi smo iznimno ponosni na naše spasioce, svjesni smo toga da kada vidimo znak crveni križ da ljudima u svijetu to znači samo jedno. bezuvjetnu i besplatnu pomoć, rekao je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

I spasilaca nikada dovoljno pa svatko tko želi može proći posebne tečajeve u sklopu Hrvatskoga crvenog križa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!