17:48 / 09.07.2020.

Autor: Igor Rotim/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Obljetnica stravičnog napada u đakovačkom Centru za socijalnu skrb

-

-

Foto: - / -

Prošlo je godinu dana otkako je Andrija Drežnjak u đakovačkom Centru za socijalnu skrb pištoljem ubio socijalnu radnicu Blaženku Poplašen i pravnika Ivana Pavića
Točno godinu dana nakon što je Andrija Drežnjak u đakovačkom Centru za socijalnu skrb pištoljem ubio socijalnu radnicu Blaženku Poplašen i pravnika Ivana Pavića - djelatnici centra postavili su spomen-ploču na ulazu u tu ustanovu.

Kažu - to će biti trajni podsjetnik na stravičan zločin koji je šokirao Đakovo, ali i cijelu Hrvatsku.

Na mjestu strašnog zločina, u ustanovi koja se, među ostalima, skrbila i za ubojicu Andriju Drežnjaka, od danas stoji podsjetnik na događaj kojeg se kolege ubijenih i nakon godinu dana prisjećaju s nevjericom.

- Naši kolege su u našim srcima, svakodnevno, svaki dan, međutim za sve one koji dolaze u ovaj centar nek se podsjete i jednostavno jedna poruka, da se nikada više, nigdje, ovako nešto negdje ne ponovi, kaže ravnateljica Centra za socijalnu skrb Đakovo Dubravka Petrović.

Socijalna radnica Blaženka Poplašen ubijena je na mjestu, a pravnik Ivan Pavić umro je deset dana nakon ranjavanja.

- Ono što bih ja istaknula je da je ovo tužan dan za sustav socijalne skrbi, ali općenito i za cjelokupno naše društvo, ističe predsjednica Udruge socijalnih radnika Osječko-baranjske županije Anita Barišić.

A društvo je upravo na ovom događaju, na najgori mogući način, shvatilo da je zakazalo. Djelatnici centara za socijalnu skrb tek su nakon tih tragičnih smrti dobili status službene osobe.

- Uvijek postoji prostora i mjesta za napredak, u gotovo svim centrima za socijalnu skrb u RH postavljeni su detektori, dodaje Barišić.

Andrija Drežnjak za dvostruko teško ubojstvo nepravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora.

- Nakon provedenog dokaznog postupka vijeće ovog suda je nedvojbeno zaključilo da ste vi optuženi Andrija Drežnjak iz bezobzirne osvete ubili žrtve Ivana Pavića i Blaženku Poplašen, ističe predsjednik Sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku Davor Mitrović.

Sjećanje na dvoje djelatnika đakovačkog centra trajat će ipak mnogo dulje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!