11:03 / 09.09.2018.

Autor: HRT

Obljetnica vojno-redarstvene akcije Medački džep

Foto: Marin Erak

Foto: Marin Erak

Foto: - / -

U Gospiću se obilježava 25. obljetnica vojno-redarstvene akcije Medački džep.
U Gospiću je, u nazočnosti visokih vojnih i civilnih dužnosnika, obilježena 25. obljetnica vojno-redarstvene akcije Medački džep. Program je počeo budnicom, nakon čega je u katedrali služena misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

Obilježavanje je počelo budnicom gradskim ulicama u izvođenju Orkestra OS te misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Nakon mise na Spomenik hrvatskim braniteljima u središtu grada položen je zajednički vijenac obitelji poginulih sudionika VRO "Medački džep" te zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske. 

 

U mimohodu su prošle postrojbe ratnih zastava iz Domovinskog rata, vatrogasaca, hrvatskih branitelja, povijesnih postrojbi i visoki državni i vojni uzvanici. U kinu 'Corso' održana je svečana akademija uz podsjećanje na tijek operacije, a prikazan je i film o VRO 'Medački džep' autora Nenada Šestića pod nazivom 'Pobjednici'.  Održan je i letački program akrogrupe Krila Oluje, a visoki dužnosnici su na središnjem gradskom trgu obišli taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme.

Antonio Šebalj, sudionik akcije Medački džep rekao je kako je njome neprijatelj udaljen na razumnu udaljenost od Gospića te je oslobođen značajan dio teritorija. "Nažalost, uz dosta gubitaka, imali smo 10 poginulih i nekoliko desetaka ranjenih", dodao je.Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je svim hrvatskim braniteljima i pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova na uspješno provedenoj operaciji, posebno braniteljima s prostora Like, a s posebnom zahvalnošću prisjetio se onih koji su za našu slobodu položili svoje živote. "Operacija Madački džep donijela je Gospiću mir i slobodu, njome je osnažena vjera u pobjednički karakter Hrvatske vojske, na tu akciju moramo biti ponosni", poručio je Krstičević sa svečane akademije u Gospiću. U Gospić je prvi put na obilježavanje stigao i jedan od ratnih zapovjednika Mirko Norac, koji je osuđen za ratni zločin. Norac se pridružio svečanoj povorci. Novinarima nije htio davati izjave, kazavši kako nije dio protokola. "Na akciju Medački džep moramo biti ponosni, a što se tiče Mirka Norca, bio je rat, bio je zapovjednik Zbornog područja Gospić i zbog onoga što se tu dogodilo nosi svoj križ, a meni je drago što je danas ovdje s nama", rekao je ministar obrane Damir Krstičević.Operacija Medački džep počela je u svitanje 9. rujna 1993.. U samo nekoliko sati hrvatske su snage oslobodile oko 225 km2 okupiranoga teritorija koji je obuhvaćao sela Počitelj, Čitluk i Divoselo, odakle je srpsko topništvo razaralo Gospić. Uspješno izvedenom operacijom, otklonjen je dio topničke ugroze Gospića, skraćena crta bojišnice i dobivena bitka za Velebit te onemogućena težnja agresora za izbijanjem na jadransku obalu. Od 10. do 14. rujna, hrvatske snage odbile su protuudar neprijateljskih snaga te su učvrstile dostignute položaje. No, Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je povlačenje HV-a na položaje uspostavljene prije 9. rujna 1993., pa je to područje zaposjeo UNPROFOR. Tijekom akcije poginulo je 13 pripadnika vojske i specijalne policije, a 53 su ranjena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!