10:19 / 30.11.2019.

Autor: M.Š./Hina

Obmane vezane uz prelazak na novi TV signal?

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: - / -

Kako se navodi, dolaze im na vrata i govore da ako ne potpišu ugovor s njima i ne uzmi njihov priključak, uopće neće moći gledati TV programe.
Karlovačka Udruga za zaštitu potrošača  "Korana" izvijestila je da je proteklog tjedna dobila velik broj pritužbi potrošača da im dolaze predstavnici "raznih teleoperatora koji ih nastoje obmanuti oko prelaska na novi TV signal da bi im prodali svoju robu i usluge".

Kako se navodi, dolaze im na vrata i govore da ako ne potpišu ugovor s njima i ne uzmu njihov priključak, uopće neće moći gledati TV programe.

Istina je, navodi karlovačka Udruga za zaštitu potrošača "Korana", da potrošači najkasnije do 1. srpnja 2020. moraju nabaviti prijamnik koji može primiti DVB-T2/HEVC signal, ali pri tom ne moraju ni s kim sklapati ugovor da bi mogli gledati TV program.

- Potrošači mogu samostalno kupiti dekoder i spojiti ga na svoj TV prijamnik ili si kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC videodekoderom, poručuje predsjednica udruge Marina Novaković Matanić.

Iz udruge također upozoravaju građane da prodavači bilo kakve robe i usluga za ulazak u njihovu zgradu moraju tražiti dopuštenje jer su zgrade i stanovi njihovo privatno vlasništvo.

Inače, odašiljanje televizijskih signala u starom DVB-T MPEG-2 sustavu, umjesto 1. srpnja, prestat će već 25. svibnja 2020. u pojedinim regijama, a prelazak na novi sustav DVB-T2 H.265/HEVC u cijeloj Hrvatskoj bit će dovršen prije početka Europskog prvenstva u nogometu, odlučio je potkraj listopada HAKOM na temelju zahtjeva Odašiljača i veza (OiV).

Iz HAKOM-a su podsjetili i tko treba, a tko ne treba mijenjati televizore.

- Zbog prelaska na novu tehnologiju građani bi do 25. svibnja 2020. trebali prilagoditi svoju prijamničku opremu ako gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji nemaju DVB-T2 H.265/HEVC televizore ili samostalne prijamnike, tzv. set top boxove, koji podržavaju novi sustav, trebat će nabaviti odgovarajuću novu opremu sposobnu prikazati sliku i dati zvuk. Građani koji, pak, TV programe prate putem neke od naplatnih platformi za prijenos sadržaja, od nekoga od operatora, kabelskog sustava, satelita ili Evotva, neće morati prilagođavati ili mijenjati svoju opremu, poručili su iz HAKOM-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!