Obnavlja se škola u Križevcima oštećena u potresu

21.02.2023.

07:00

Autor: Sanja Kos Bojanić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Obnavlja se škola u Križevcima

Obnavlja se škola u Križevcima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Potkraj 2020. godine Osnovna škola Ljutevita Modeca u Križevcima oštećena je u potresu. Grad Križevci javio se na poziv mjerodavnog ministarstva i ostvario pravo na potpuno financiranje vrijedno milijun eura iz projekta "Obnove infrastrukture u području obrazovanja oštećene potresom" od Fonda solidarnosti Europske unije i državnog proračuna.

Impresivna građevina osnovne škole u Križevcima sagrađena je prije 123. godine!

Drugi kat školske zgrade dograđen je 50 godina kasnije.

- U potresu je došlo do pomicanja statičkog krovišta, spoja između prvog i drugog kata i nešto smo imali oko temelja, sad se rade ojačanja, cijela rekonstrukcija krovišta, grede su se pomaknule - nešto od starosti, nešto od potresa i sad će se sanirati, rekao je Tomislav Bogdanović.

Radovi dobro napreduju pa će križevačka škola, inače druga po veličini u Koprivničko-križevačkoj županiji, dobiti novo krovište i ojačani temelj. U Križevcima su dvije osnovne škole i desetak manjih u okolnim mjestima. Planira se i projektira nova treća osnovna škola koja će omogućiti jednosmjensku nastavu za sve križevačke osnovnoškolce.

- Ministarstvo je najavilo u idućim mjesecima raspisivanje natječaja za izgradnju škola prvenstveno s ciljem cjelodnevne nastave tak da smo mi u poziciji da se prijavimo i na lokaciji između ove dvije škole osigurali smo zemljište gdje bi mogli izgraditi školu koja bi bila manja od ovih postojećih, rekao je zamjenik gradonačelnika Križevaca Danijel Šaško.

Da bi mogla zasjati punim sjajem, ali i biti energetski štedljivija, osnovna škola Ljudevita Modeca trebala bi novu stolariju. Budući da je zgrada pod zaštitom kao spomenik kulture, stolariju moraju odobriti konzervatori. Prošle je godine škola dobila novu veliku sportsku dvoranu sa svim popratnim prostorijama, školsku kuhinju i blagovaonicu te novu kotlovnicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!