Obnova Hrvatskog doma u Bačkom Monoštoru

22.03.2022.

19:57

Autor: Igor Rotim/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Izgradnja Hrvatskog doma u Bačkom Monoštoru

Izgradnja Hrvatskog doma u Bačkom Monoštoru

Foto: Dnevnik / HRT

Osječko-baranjska županija već godinama pomaže Hrvatima u Vojvodini. Posljednji projekt izgradnja je Hrvatskog doma u Bačkom Monoštoru, jednom od sve manje vojvođanskih, podunavskih mjesta još uvijek većinski naseljenih Hrvatima. Više od trideset godina Hrvati iz Bačkog Monoštora čekali su mjesto za druženje i kulturne sadržaje. 

- Ja očekujem život! Neki, baš onako, u fulu, nešto novo, totalno osvježenje, rekao je Davor Francuz, Bački Monoštor.

- Osamdeset posto mladih koji odu na daljnje obrazovanje ostaju u gradovima gdje su započeli tu svoju naobrazbu, istaknula je Anita Đipanov Marijanović, Bački Monoštor.

I sam proces uređenja Hrvatskog doma dodatno je ujedinio preostalu hrvatsku zajednicu u Baškom Monoštoru.

- To je dalo neki impuls, novu nadu u našem radu, ljudi su našli neko novo zanimanje, novi oblik gdje su se angažirali, naglasio je potpredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Željko Šeremešić.

- Otprije otprilike dva mjeseca imamo ovdje subotom aktivnosti gdje se okupi oko šezdeset djece. Dakle to ranije nije bio slučaj, tako da je ova kuća postala i svojevrsna motivacija, poručila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić

Dio doma pretvorit će se u muzejski prostor, a ostatak će služiti različitim, svakodnevnim aktivnostima hrvatske zajednice.

- Gdje će moći, kao svoji na svome, artikulirati ono što je njihova želja u budućnosti, čini mi se da će izgraditi samopouzdanje i veću respektabilnost u lokalnoj zajednici, dodao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Izgradnju Hrvatskog doma, uz grad Đakovo i HNV, pomogla je i Osječko-baranjska županija, koja je za Hrvate u Vojvodini i Srbiji do sad izdvojila više od 850 tisuća kuna.

- Radili smo na tome da pomognemo prvenstveno njihovim projektima jer je jasno u potpunosti da dovoljno sredstava nemaju, da nema dovoljno niti sluha niti od države u kojoj žive niti od matične države, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Hrvatski učenici u Monoštoru na dar su dobili i komplet lektire.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!