Obnova Klinike za infektivne bolesti

19.12.2022.

20:16

Autor: Lucija Judnić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Obnova Klinike za infektivne bolesti

Obnova Klinike za infektivne bolesti

Foto: HTV / HRT

Europskim novcem obnovit će se i Klinika za infektivne bolesti "Doktor Fran Mihaljević". Gradit će se i nova modularna zgrada s dodatnim izolacijskim jedinicama.

Još prije godinu dana redovi ispred Klinike zbog testiranja na koronavirus, a danas - radovi. Pritisak pacijenata je popustio pa je vrijeme iskorišteno kako bi se modernizirala klinika.  

- Vidjeli ste zgradu koja je dijelom u fazi rušenja. To je zgrada gdje bi do kraja sljedeće godine trebali završiti potpunu obnovu i izgradnju dnevne bolnice s nekakvih 56 kreveta uključujući izolacijske krevete s ambulantama za odraslu dnevnu bolnicu, govori Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Bolnica vapi za novim kapacitetima, što nije nikakva novost, a sada su djelomično smanjeni i zbog radova. Zato profesorica Markotić upozorava ljude da se cijepe jer bi povećanje broja oboljelih - od COVID-a i od gripe - moglo biti opterećenje za već prenapregnut sustav. 

- Jedna od važnih stvari je da se još uvijek ljudi cijepe. Idu blagdani, idu skijanja, idu zimski godišnji odori i ako se gripa razmaše bit će nam teško to je realna situacija pogotovo sada kada smo sa smanjenim kapacitetom, rekla je Markotić.

Ministar zdravstva tvrdi - poveća li se opet broja oboljelih od obje bolesti, plan je da sve bolnice u gradu rade kao jedna. 

- Nema nam druge, ako se okolnosti pogoršaju i sad u ovim novim uvjetima obnove raditi isto, prema tome pokazati da zdravstveni sustav, iako velik i opsežan, može odgovoriti na izazove, naglašava Vili Beroš, ministar zdravstva.

I dodaje - Klinika "Dr. Fran Mihaljević" samo je jedna u nizu bolnica koje će se obnoviti, a u tijeku je i izrada idejne studije za gradnju bolnice u Blatu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!