16:13 / 05.02.2022.

Autor: M.Š./HRT

Počela izgradnja prvih zamjenskih kuća za stradale u potresu

Obnova kuća

Obnova kuća

Foto: HRT / HTV

Prije nekoliko dana počela je izgradnja prvih zamjenskih kuća za one čiji je dom uništen ili teško oštećen u katastrofalnom potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Nakon što su se prvi dojmovi slegnuli posjetili smo dvije obitelji u okolici Siska čije su kuće prve došle na red za izgradnju.

Kuću u kojoj su živjeli Danijela i Goran Kucko potres je zarotirao na temeljima. Nije se mogla obnoviti, a prijetilo joj je i urušavanje. Dokumentaciju za obnovu podnijeli su čim je bilo moguće, a izgradnja nove kuće počela je prije nekoliko dana.

- Bager je ovdje, temelji su zašalovani. Idući tjedan bi trebala i nekakva i betonaža ići premda se mi ne miješamo tu su majstori i voditelji gradilišta koji vode brigu o tome, ističe Goran Kucko.

Gospođa Danijela u potresu je i teško ozlijeđena. Slomila je nos i zdjelicu. Kaže, vrlo je zadovoljna postupkom obnove.

- Bili smo stvarno emotivno vezani za prošlu kuću koja je stradala, jer to je njegova djedovina, ali nova kuća znači nam jako puno jer ipak je to topli dom bez obzira na emocije koje nas vežu za staru, ali radit ćemo nove uspomene i sve u novoj kući, ističe Danijela Kucko.

Ugovor o izgradnji nove kuće jučer je potpisala i obitelj Vratarić iz Dužice pokraj Lekenika.

- Sretna sam jako jer ovo nije život u kontejneru. Sretna sam jako, kaže Marija Vratarić iz Dužice.

- Mogu se samo zahvaliti svima. Za mene je to dosta brzo jer, gledajte, godinu dana neki vele je godinu dana, ali treba te sve papire i riješiti i naći izvođače i to sve da krene jednim tokom, kaže Dražen Vratarić.

Rok za izgradnju je 120 dana i ako vrijeme posluži, obitelji bi se u nove kuće trebale useliti - u svibnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!