Obnova nakon potresa: Bačić i Božinović u Zaprešiću

26.05.2023.

11:20

Autor: HRT/D.M.

Bačić i Božinović u Zaprešiću

Bačić i Božinović u Zaprešiću

Foto: HTV / HRT

Kako nakon potresa napreduje obnova zgrada i komunalne infrastrukture u Zaprešiću provjerili su ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Nakon sastanka sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem i gradonačelnikom Željkom Turkom obišli su zgradu Pučkog otvorenog učilišta, četiri privatne zgrade te zgradu Suda koja kreće u rekonstrukciju.

Zgrada Pučkog učilišta se intenzivno obnavlja, a za nekoliko dana počinje obnova zgrade Suda. Sedamnaest je gradilišta na cestama koje se obnavljaju, a privatne zgrade su krenule u samoobnovu, uz potporu Poglavarstva. Samo u ovom dijelu obnova je vrijedna od 13 do 15 milijuna eura, sve teče po planu a angažirane su domaće tvrtke, kazao je gradonačelnik Željko Turk.

Podsjetio je da će Grad Zaprešić plaćati subvenciju svim nositeljima stanarskog prava od potresa do dana kad sanacija njihovih objekata bude gotova. Radi se oko 70 stanova. Zahvalio je Vladi RH na projektima i programima za sanaciju šteta, kao i ministrima na dolasku u Zaprešić.

'Iznimno sam zadovoljan obnove u Zaprešiću'


Prema sadašnjem stanju realizacije danas ili u iduća dva dana u cijelosti će biti iskorištena sredstva Fonda solidarnosti za zagrebački potres dok su sredstva za petrinjski potres iskorištena prije 16 dana i dosad je ostvareno 118 posto predviđenih sredstava, rekao je ministar Branko Bačić. Uvjeren je da će sredstva namijenjena za obnovu na zagrebačkom području značajno premašiti, te je pozvao izvođače da nastave raditi istim intenzitetom. 

- Iznimno sam zadovoljan obnove u Zaprešiću. Zahvalan sam i gradonačelniku i županu i svim sudionicima obnove što odgovorno i u roku provode radove konstrukcijske obnove na javnim zgradama, kao i višestambenim zgradama koje vodi komunalno poduzeće, dodao je. Naglasio je kako se u Zagrebačkoj županiji iz Fonda solidarnosti financira 148 projekata, ukupne vrijednosti 273 milijuna eura, što je gotovo vrijednost Pelješkog mosta bez pristupnih cesta. Posebno je naglasio kako će kod financiranja obnove zgrade koristiti i sredstva Fonda energetske učinkovitosti, tako da će zgrade biti konstrukcijski obnovljene i fasade će biti uređene, a grad samim tim i ljepši. 

Konstrukcijska i energetska obnova


Ministar Davor Božinović kazao je kako više od tri desetljeća svjedoči stasanju Zaprešića u modernu i suvremenu cjelinu i koji je dobitnik nagrade Smart City. Naglasio je se kroz sve projekte obnove nastavlja s pametnim rješenjima za stanovnike i Grad.

Najavio je da se planira i premještanje policijske postaje, a da u obzir dolazi sjeverni dio grada (Zelengaj) gdje bi trebale biti smještene žurne službe. S tim u vezi se razmišlja i o gradnji centra Civilne zaštite koji bi bio na raspolaganju gradu, županiji, ali i na nacionalnoj razini, ukoliko bude potrebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!