Obnova osječke Tvrđe

30.04.2021.

19:00

Autor: M.Homa/A.M/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Obnova Tvrđe u Osijeku

Obnova Tvrđe u Osijeku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Obnova Tvrđe, osječke barokne ljepotice, dugotrajna je i zahtjevna. Ali ne i nedostižna, zahvaljujući ponajprije novcu iz europskih fondova. Predstavljen je strateški plan njezine obnove u idućih šest godina.

Zgrada Stare pekare i Trg Vatroslava Lisinskog završeni su projekti i Tvrđi su pridonijeli u sadržajnoj i vizualnoj vrijednosti. Trenutačno se radi Centar za posjetitelje i vrlo zahtjevna obnova infrastrukture kojom će se zamijeniti dotrajala i to na čak 30.000 m2. Popločenje staro 50-ak godina zamijenit će se ponešto drugačijim kamenim pločama. U idućih šest godina planira se izvođenje projekata vrijednih oko 100 milijuna eura.

- Jedan od stvarno velikih projekata je obnova oružarnice za budući Muzej Slavonije, znači preseljenje iz dosadašnjeg prostora. Muzej Slavonije bi bio u bivšoj Vegi. Također i projekt krunske utvrde, kao multifunkcionalnog prostora i s kulturnim, ali sportsko-rekreativnim, ugostiteljskim sadržajima, objasnila je Mirna Kerzen, direktorica tvrtke za izradu Strateškog i akcijskog plana osječke Tvrđe za Regionalni dnevnik HTV-a. 

Galerija
Obnova Tvrđe u Osijeku, Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT
Obnova Tvrđe u Osijeku, Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRTObnova Tvrđe u Osijeku, Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRTObnova Tvrđe u Osijeku, Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRTObnova Tvrđe u Osijeku, Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

U sklopu projekta rješavat će se ozelenjavanje i problem parkirališta i to s druge strane Europske avenije. Dio obrambenog prstena već je ranije obnovljen i uređen, pa daje potpuno drugačiju vizuru pri dolasku u Osijek iz pravca Baranje. Obnova srušenih bedema s istočne, južne i zapadne strane izazvala je dosta proturječnosti.

- Bilo je tu dosta kontroverzi i raspravljanja. Postoje razne opcije da se taj projekt dovede do kraja ili će se dovesti do kraja da će se projekt izrealizirati koji smo započeli ili se naći neka druga opcija da se taj projekt završi i da se riješe pitanja obrambenog prstena, kazao je Željko Andrašić, ravnatelj Agencije za obnovu osječke Tvrđe.

Ulaganjem u obnovu, Tvrđi se daje nova vrijednost, podiže kvaliteta života. Pregrštom kulturnih i kreativnih sadržaja, osječka barokna ljepotica na karti kontinentalnog turizma dobila bi mjesto koje zaslužuje, a to je kulturno središte šireg područja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!