Medić o obnovi: Najefikasnije je povezati strop i zid

11.02.2021.

21:20

Autor: Ante Raić/Dnevnik/IMS/HRT

Obnova

Obnova

Foto: Ante Raić / HRT

Zagrebački potres narušio je statiku brojnih zgrada u središtu. Da je bio imalo jači, posljedice na samo srce glavnoga grada bile bi katastrofalne. Svjesni da žive u seizmički aktivnom području, velik broj vlasnika odlučio se na statičku obnovu i  ojačanja.
Galerija
obnova, Foto: Ante Raić/HRT
obnova, Foto: Ante Raić/HRT

Devedeset godina stara zgrada u središtu grada nakon zagrebačkog potresa označena je narančastom naljepnicom. Banijski potres proširio je puknuća i sedam se suvlasnika, mahom "starosjedilaca", brzo složilo da hitno treba krenuti u obnovu makar i kreditom.

- Početak smo dočekali i mirnije ćemo se osjećati ako dođe do potresa. Ipak se nešto pokrenulo i krenulo. Povrat sredstava očekujemo po završetku radova, kako je rečeno u Fondu, rekla je Srećka Vražić, predstavnica stanara.

Radovi na stubištu već su uznapredovali. Prvo je uklonjeno i očišćeno vapno koje se nekoć koristilo za povezivanje cigli te je zamijenjeno suvremenim vezivom.

- Na špric smo stavili armaturu, koju smo vezali s ankerima svakih 30 centimetara. Međukatnu konstrukciju povezujemo čeličnim šipkama na metar i 20 dužine. Na taj ćemo način ojačati konstrukciju, na koju ćemo još nabaciti špricani beton, naglašava Neven Hodalić, izvođač radova.

Osim u stubištu, na ovoj će se zgradi raditi i ojačanje s vanjske strane. Kakvo je točno stanje saznat će se nakon uklanjanja površinskog sloja raspucale fasade. Radovi bi trebali potrajati još tri mjeseca.

Berislav Medić
s Arhitektonskog fakulteta kazao je da je u obnovi najefikasnija mjera povezivanje stropa i zida. 

- Da bi povezao strop i zid moraš ući u stan, a to suvlasnici baš i ne vole. Sve ostale mjere poput intervencije na fasadi, u stubištu ili lokalna pojačanja zidova puno pomažu i mogu značajno povećati potresnu otpornost, kazao je Medić.

Ukupna investicija na razini zgrade ove veličine kreće se oko milijun do milijun i pol kuna, otprilike 1000 kuna po četvornome metru obnove. Toliko otprilike stoji mirniji san za stanare u starim zgradama koje bi nakon statičke obnove trebale izdržati i jače potrese.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!