13:07 / 24.04.2020.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/HRT

Obnova Zagreba najesen, provodila bi se u četiri faze

Foto: arhiva, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: arhiva, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Moramo napraviti kvalitetan zakonski okvir koji će proći javnu raspravu. Regulirat će se i uloga Grada vezano uz pomoć građanima, izjavio je Plenković.
Mjesec dana nakon razornog potresa u Zagrebu i još jednog slabijeg koji je jučer uznemirio građane, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu s predstavnicima Grada Zagreba te arhitektonske i građevinske struke kako bi razgovarali o sanaciji štete.

-
Milan Bandić mjesec dana krize nakon potresa
- Štromar za HRT: Šteta od potresa oko 42 mlrd. kn

Na sastanku su uz premijera ministri graditeljstva, financija, kulture i državne imovine te predstavnici struke i Grada. U Zagrebu je pregledano više od 13 tisuća objekata. Prve procjene govore da će obnova stajati 42 milijarde kuna.

- Sagledat ćemo sve sugestije struke i u idućim tjednima pripremiti zakonski okvir. Sastanak je bio koristan i očekujem daljnju dobru suradnju resora, Grada i stručnjaka, izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka. Dodao je da će zakon proći javnu raspravu. Nastojat će da se brzo donese, ali se mora napraviti kvalitetan zakonski okvir. Zakon će regulirati i ulogu Grada Zagreba vezanu uz pomoć građanima, kazao je.


Zagrebački gradonačelnik koji je već kritizirao rad Ministarstva graditeljstva poručuje kako je o procjenama nezahvalno i prerano govoriti.Obnova objekata oštećenih potresom provodila bi se u četiri faze. Uključivala bi cjelovitu obnovu, a ona posljednja obuhvatila bi škole, vrtiće i bolnice, javila je naša reporterka Dajana Šošić. Zakon o obnovi ulazi u završnu fazu, u javnu raspravu trebao bi za desetak dana. Obnova bi počela od jeseni, uz prethodni javni poziv izvođačima radova.

Zagreb i dalje liječi rane od razornog potresa

Na zgradi u Nazorovoj ulici napuklo je svih 9 dimnjaka pa ih je nužno ukloniti. Bez dizalice koja može podignuti i do pet tona tereta - posao je nemoguće odraditi. Uklanjanje dimnjaka nije nimalo lagan posao. Naknadno podrhtavanje tla dodatno je pogoršalo situaciju. Izazova za građevinske radnike ne nedostaje.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!