Obnovljen zagrebački Most slobode, Most mladosti idući

17.12.2019.

12:07

Autor: Ante Raić/Dnevnik/IMS/HRT

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon devetomjesečnih radova završena je obnova zagrebačkog Mosta slobode.
Nakon devetomjesečnih radova završena je obnova zagrebačkog Mosta slobode. Radovi započeti u ožujku odvijali su se i po velikim vrućinama, a prekidali su se samo u slučaju jačih oborina. Ipak, sve je obavljeno po planu. Za 27 milijuna kuna.

Izvršena je sanacija ograda, čeličnih vijenaca i nogostupa, na samom mostu i pristupnim vijaduktima - u ukupnoj dužini oko 750 metara. Ograde između kolnika i nogostupa puno su kvalitetnije i bolje će štititi pješake, a slični se zahvati uskoro mogu očekivati i na drugim mostovima. Sljedeći je na redu za obnovu Most mladosti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbacio je tvrdnje da su učinjeni samo kozmetički zahvati. Najavio je da će prema stručnim studijama u iduće četiri godine biti obnovljeni svi zagrebački mostovi. Najavio je da je u tijeku odabir izvođača za sanaciju viadukta koji se priključuje na Most mladosti s južne strane iz Novog Zagreba procijenjene vrijednosti od 80 milijuna kuna te dodao kako se početak radova očekuje u veljači iduće godine.Što se tiče stanja zagrebačkih mostova, Bandić je ustvrdio kako sve ide svojim tijekom i da je sljedeći Most mladosti. Dodao je da će za četiri godine svih sedam biti obnovljeno i osvijetljeno kao Hendrixov most te će izgledati kao mostovi na Sieni ili Dunavu u Budimpešti.

Pomoćnik pročelnika sektora za ceste grada Zagreba Krunoslav Tepeš također je odbacio tvrdnje Ministarstva graditeljstva da zagrebački mostovi nemaju plan i program održavanja. Rekao je kako se projekt sanacije svih mostova definirao 6-godišnjim planom u kojem su točno i decidirano navedene faze ovisno o istražnim radovima kojima se treba pristupiti kako bi se  osigurala dugotrajnost i stabilnost svih cestovnih objekata na području Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!