12:42 / 18.06.2019.

Autor: HRT

Obnovljena dvorana "Ban Jelačić" u Banskim dvorima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Rekonstrukcija je stajala oko 4,8 milijuna kuna plus PDV.
U Banskim dvorima predstavljena je obnovljena dvorana "Ban Jelačić". U njoj se gotovo četvrt stoljeća održavaju Vladine sjednice. Dvorana, koja ima veliku povijesnu važnost, u novom ruhu donosi niz zanimljivosti.

Građevinski i restauratorski radovi te opremanje dvorane trajali su od 20. srpnja pošle do 14. lipnja ove godine, a ukupan trošak iznosi 4,8 milijuna kuna plus PDV. Sve što se sada može vidjeti u dvorani je novo, i sve je hrvatski proizvod.Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo zbog sudjelovanja brojnih institucija u projektu obnove dvorane. "Nadamo se da smo uspjeli postići da dvorana Jelačić zasja sjajem koji ističe ne samo njenu baštinsku i povijesnu vrijednost, nego i da je istovremeno postignut funkcionalni radni prostor Vlade", rekla je ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda Tajana Pleše.

Tijekom restauracije dvorane otkrivene su dvije freske s kraja 18. stoljeća kada je obitelj Kulmer tadašnjoj zemaljskoj vladi prodala baroknu jednokatnicu u kojoj su do 1918. stolovali hrvatski banovi. Mogu se pratiti uređenja koja su se dogodila u vrijeme banova Mažuranića i Tomašića, ali i sve one izmjene koje su se dogodile kroz vrlo burno dvadeseto stoljeće.U predvorjima Banskih dvora te samoj dvorani izložene su umjetnine Vaska Lipovca (Plavo stablo), Vjenceslava Richtera (Sistarh), Ivana Picelja (CM-11-II), Julija Knifera (Meandar u kut), Otona Glihe (Gromače), Marine Tudjina Badurina (Ljiljani kompozicija) te Ivana Zazsche (Portret Josipa Jelačića).

Prva sjednica Vlade u novoobnovljenoj dvorani bit će održana sutra. Uz novouređenu dvoranu, predstavljana je i monografija o Banskim dvorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!