12:42 / 18.06.2019.

Autor: HRT

Obnovljena dvorana "Ban Jelačić" u Banskim dvorima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Rekonstrukcija je stajala oko 4,8 milijuna kuna plus PDV.
U Banskim dvorima predstavljena je obnovljena dvorana "Ban Jelačić". U njoj se gotovo četvrt stoljeća održavaju Vladine sjednice. Dvorana, koja ima veliku povijesnu važnost, u novom ruhu donosi niz zanimljivosti.

Građevinski i restauratorski radovi te opremanje dvorane trajali su od 20. srpnja pošle do 14. lipnja ove godine, a ukupan trošak iznosi 4,8 milijuna kuna plus PDV. Sve što se sada može vidjeti u dvorani je novo, i sve je hrvatski proizvod.



Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo zbog sudjelovanja brojnih institucija u projektu obnove dvorane. "Nadamo se da smo uspjeli postići da dvorana Jelačić zasja sjajem koji ističe ne samo njenu baštinsku i povijesnu vrijednost, nego i da je istovremeno postignut funkcionalni radni prostor Vlade", rekla je ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda Tajana Pleše.

Tijekom restauracije dvorane otkrivene su dvije freske s kraja 18. stoljeća kada je obitelj Kulmer tadašnjoj zemaljskoj vladi prodala baroknu jednokatnicu u kojoj su do 1918. stolovali hrvatski banovi. Mogu se pratiti uređenja koja su se dogodila u vrijeme banova Mažuranića i Tomašića, ali i sve one izmjene koje su se dogodile kroz vrlo burno dvadeseto stoljeće.



U predvorjima Banskih dvora te samoj dvorani izložene su umjetnine Vaska Lipovca (Plavo stablo), Vjenceslava Richtera (Sistarh), Ivana Picelja (CM-11-II), Julija Knifera (Meandar u kut), Otona Glihe (Gromače), Marine Tudjina Badurina (Ljiljani kompozicija) te Ivana Zazsche (Portret Josipa Jelačića).

Prva sjednica Vlade u novoobnovljenoj dvorani bit će održana sutra. Uz novouređenu dvoranu, predstavljana je i monografija o Banskim dvorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!