Obnovljena i posljednja vukovarska osnovna škola - OŠ Nikole Andrića

05.09.2022.

Zadnja izmjena 14:27

Autor: T.V./HRT

Nova škola u Vukovaru

Nova škola u Vukovaru

Foto: HTV / HRT

Tri desetljeća nakon srpske agresije i više od 20 godina od mirne reintegracije - napokon je obnovljena i posljednja vukovarska osnovna škola. Više od 200 učenika osnovne škole Nikole Andrića vraća se u svoje učionice.- Osnovna škola Nikole Andrića godinama je bila simbol tromosti sustava, a danas je jedna od najmodernijih škola u Hrvatskoj. Zidovi više ne prokišnjavaju, ploče su bez gelera, a škola se može pohvaliti i liftom, javila je u Dnevniku u podne novinarka HTV-a Ines Milanković

- Posljednje četiri godine više od 200 učenika ove škole nastavu je pohađalo u susjednoj školi, a sada će u svojim učionicama imati osiguranu jednosmjensku nastavu, a već se razgovara i o uvođenju produženog boravka, dodaje Milanković.

- Trideset i jednu godinu nakon Domovinskog rata Vukovarci napokon mogu reći da su u gradu obnovljene sve osnovne škole. Na obnovu i uređenje ove škole utrošeno je gotovo 25 milijuna kuna, država je izdvojila 80 posto sredstava, a grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija po 10 posto, rekla je novinarka HTV-a.

- Obnova ove škole trajala je jako dugo, za jedan takav školski objekt nedopustivo dugo. Čitav splet nesretnih okolnosti koji se zbivao kroz sve ove godine teško može opravdati ovoliko otezanje. Danas je to jedna moderna škola. Nije se stvar pokrenula relativno dugo, tek od 2019. izmjenom zakona koji je onda omogućio da Vlada direktno sredstvima intervenira, čitav proces se ubrzao. Onda smo opet imali jedan nezgodan događaj s izvođačem, i to je otegnulo cijeli proces. Vlada je direktno sudjelovala s nešto više od 20 milijuna kuna, odnosno oko 80 posto ukupnog troška, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.


- Mi ćemo biti škola u kojoj će se nastava odvijati u jutarnjoj smjeni, imat ćemo slobodno poslijepodne za sve izvannastavne aktivnosti koje smo do sada u otežanim uvjetima mogli odrađivati, i kabinetsku nastavu i izvrsnu školsku dvoranu, kuhinju, blagovaonicu. Nama je cilj organizirati nastavu za cjelodnevni boravak u školi gdje će i roditelji znati da su im djeca na sigurnom, zbrinuta u kvalitetnim uvjetima o odgojno-obrazovnoj instituciji, istaknula je Josipa Kotromanović Sauha, ravnateljica OŠ Nikole Andrića, Vukovar.

- Nažalost mi osim problema stanja u školama imamo i problem gašenja područnih škola, ove godine su ugašeni tri takve škole, jednostavno nema učenika. Ove je godine u vukovarsko-srijemskoj županiji upisano 400-tinjak učenika manje. Nadam se da će se trend okrenuti i da takvih situacija neće više biti, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!