11:29 / 25.01.2022.

Autor: HRT/J.L.

Tomašević: Prvo opomene, a onda slijede kazne

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba

Foto: HTV / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je i odvoz otpada, naglasivši da je svima u cilju da grad bude čist. Uvođenje naplate prema količini stvarno odloženog miješanog otpada na razini kućanstava ekološki je i pravedno, naglasio je. Za kršenje propisa bit će određene kazne.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević komentirao je odvoz otpada, naglasivši da je cilj unaprijediti sustav.

Pozvao je sve da se uključe u javno savjetovanje.

- Bilo kakve dobre prijedloge ćemo saslušati i uvažiti, otvoreni smo za sve argumente. Ovo je sustav koji ne zahtijeva znatna ulaganja. Ovo je najjeftiniji, a najpravedniji sustav, rekao je.

- I dalje raspravljamo o volumenima vrećica, ali moguće su i vrećice od 10 l. Vrećice moraju biti od reciklirane plastike, dodao je. 

Govoreći o vrećicama, rekao je da se trgovcima ne može zabraniti da prodaju druge proizvode. 

- Ono što je smisao ove odluke da se varijabilni dio usluge plaća kroz cijenu vrećice. To je ono na čemu ćemo inzistirati, naglasio je.

Na pitanje tko će nadzirati ispravnost odlaganja otpada, rekao je da će to nadzirati komunalni redari i djelatnici zagrebačkih poduzeća, te da će se uvesti naplata prema količini stvarno odloženog miješanog otpada na razini kućanstava.

- To je ekološki i pravedno. Ovo je najjeftiniji model iz perspektive investicija u različite sofisticirane tehnologije. To neće ići preko noći i bez problema, ali računamo na suradnju s građanima. Svima je u interesu da grad bude čist, naglasio je.

U prvoj nekoj fazi će biti opomene, a onda slijede kazne za neodvajanje otpada.

- Postoje različite metode kako ćemo pokušati odgovornost svakog korisnika, trebat će faza tranzicije, nigdje to nije išlo lagano, ali ovako više ne može, kazao je.

Naglasio je da zeleni otoci ostaju na svojem mjestu te da se ništa se ne mijenja u smislu broja odvoza.

- Sve ostaje isto što se tiče odvoza plastike, metala i papira. Ostaju žute vrećice za plastiku i metal.  Ostaju isto tako spremnici na zelenim otocima. Mijenjaju se spremnici koji su od vrata do vrata koji su individualizirani, tako da moraju biti pod kontrolom vlasnika. Gdje to nije moguće od zgrade do zgrade, to ćemo individualizirati da ako ide na javnu površinu, da i dalje bude pod kontrolom vlasnika, objasnio je.

Vezano za obiteljske kuće rekao je da one trenutačno imaju svoje spremnike na svom posjedu.

- Naš prijedlog je da i oni isto tako bacaju otpad u službenim vrećicama. Inače bi po zakonu morali naplatiti pražnjenje tog spremnika kao i višestambene zgrade, rekao je Tomašević.

Pazit će na kvalitetu vrećica, kako se ne bi raspadale poput onih za biootpad.

Podsjetio je da je Grad platio 10 milijuna kuna plaćeno penala jer je 2019. proizvedeno i na Jakuševac odloženo previše mješovitog otpada.

Odgovornost bivše uprave Zagrebačkog holdinga

Vezano za cijenu plina, kazao je da problemi s opskrbljivačima plinom nisu samo u Zagrebu i Hrvatskoj, već u cijeloj Europi.

- Činjenica je da je bivša vlast Holdinga propustila kupiti količinu plina koja je jamčila da će isporučiti posebnim subjektima, kada su cijene bile puno niže nego što su sada. To je ogroman propust bivše uprave Holdinga, odnosno Gradske plinare, ocijenio je.

Korlaet je kazao da je za zgradu oštećenu potresom u Đorđićevoj ulici provedena javna nabava za izvođača uklanjanja te bi trebala biti uklonjena u roku od dva tjedna, prema informacijama koje imaju.

Otvorena obnovljena OŠ Miroslava Krleže

Tomašević je bio na otvorenju oobnovljene Osnovne škole Miroslava Krleže. Riječ je o prvoj zgradi odgojno obrazovne namjene, cjelovito obnovljenoj nakon potresa sredstvima Europske unije.

- Ovo je najstarija škola u Zagrebu, zaštićeno kulturno dobro, nosi ime po Miroslavu Krleži koji je i sam bio učenik ove škole, rekao je Tomislav Tomašević.

Naglasio je da mu je drago da su završili ovaj projekt na način da su se svi učenici vratili u školu.

- Konstrukcijska obnova je završena, a radovi na fasadi trebali bi biti završeni do svibnja ove godine. Nismo htjeli čekati, odlučili smo u suradnji sa školom ići smo u otvaranje škole kako ne bi više bili raseljeni po cijelom gradu.

Zo je prva od 13 zagrebačkih škola koje su započele cjelovitu obnovu, a da je završena. Radovi su koštali 80 milijuna kuna.

- Cjelovita obnova znači da je škola konstrukcijski ojačana tako da može izdržati i jači potres od zagrebačkog, može izdržati petrinjski potres. Ova škola nije samo sanirana, Grad Zagreb je sanirao odmah nakon potresa 165 zgrada, dječjih vrtića i osnovnih škola - napravljeni su sitni popravci, a ovo je zapravo potpuno nova škola.

Objasnio je da je konstrukcijski ojačana, napravljena je energetska obnova.

Iz Fonda solidarnosti povući ćemo iz pola iznosa, a drugu polovicu iz NPOO-a, za što čekamo natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja ili neki drugi protokol, kazao je. 

Istaknuo je da je, prema njihovim informacijama, ne samo prva škola u kojoj je završena cjelovita obnova, nego možda i prva zgrada javne namjene u Zagrebu gdje je završena cjelovita obnova.

Vjeruje da će krenuti obnova cijelog niza ustanova javne namjene kako bi se novac iz Fonda solidarnosti povukao u najkraćem mogućem roku, odnosno na vrijeme.

Zahvalio je svima koji su radili na projektu. 

Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika, rekao je da je ovo prva od 13 preostalih škola u cjelovitoj obnovi - 5 osnovnoškolskih i 8 srednjoškolskih zgrada. 

- Sljedeće su na redu OŠ Ivana Merza, koja bi trebala biti završena koncem svinja, i OŠ Vugrovec u Kašini, koja bi trebala biti završena krajem proljeća. Još sedam škola u 2022. i tri tijekom 2023. Nastojimo što više novaca refundirati iz Fonda solidarnosti i NPOO-a, rekao je.

Tomašević je kazao da je procijenjena šteta puno veća od sredstava iz Fonda solidarnosti.

- Pokušavamo da svi radovi koje se mogu financirati iz Fonda solidarnosti završe na vrijeme. Računamo na nešto manje od 600 milijuna kuna, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!