14:24 / 23.04.2020.

Autor: P.F./HRT

Oboljela još 31 osoba, dvoje preminulih, Markotić poručila: Nema opuštanja

-

-

Foto: - / -

Dobra je situacija omogućila da se počne razmišljati o ublažavanju mjera i da se to ostvari, što je važno za normalizaciju života i gospodarstva. Ne treba se opustiti.
U Hrvatskoj je u protekla 24 sata evidentirana 31 novozaražena osoba, odnosno ukupno je oboljela 1981 osoba, objavljeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati.

Preminule su dvije starije osobe, obje u KBC-u Split, ukupno dosad 50.

Ukupno su testirane 28.853 osobe, u protekla 24 sata 1231 osoba. Prosječna dob oboljelih je 51,12 godina. Oporavljenih je 883.

U ovom trenutku u bolnicama se liječi 321 bolesnik, kod kuće ih je na liječenju 727. Na respiratoru je 19 osoba.

U samoizolaciji je 13.390 osoba, što je manje za 280 u odnosu na jučer.

Od 31 novooboljele osobe, čak je 25 u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

● Koronavirus - najnovije vijesti

● Đikić: Oprez, drugi val koronavirusa bi mogao biti pogubniji
O stanju u domu u Koprivnici i o 25 oboljelih u Splitu

- Još nemamo rezultate testiranja brisova koji su uzeti od svih iz doma u Koprivnici. Virus je donesen iz bolnice. Što se tiče Dicma, to je mali obiteljski dom, rekao je čelnik HZJZ-a Krunoslav Capak.

Budući da je danas u Splitsko-dalmatinskoj županiji najviše novozaraženih, čak 25, od čega su većina korisnici domova za starije u Makarskoj i Dicmu, novinari su pitali Capaka za tamošnju epidemiološku situaciju.

- Čeka se rješenje situacije u Splitu od civilnog stožera, Zavoda za javno zdravstvo i bolnice gdje će oni točno biti svi hospitalizirani i na koji će se način osigurati izolacija ovih koji su preostali u domu, i što se tiče štićenika i što se tiče zaposlenika, rekao je Capak.O epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj

- Epidemiološka je situacija u Hrvatskoj dobra. Mnogi našu situaciju u okolini i u Europi ocjenjuju visokom ocjenom. To nije razlog za slavlje. Svi ističu, koji su svjesni situacije, Njemačka na prvom mjestu, kako je situacija s pandemijom još na vrhuncu i da se ne može računati da se riješi situacija. Dobra situacija je omogućila da se počne razmišljati i ostvarivati u popuštanju mjera, što je važno za normalizaciju života i gospodarstva. Ne treba se opustiti, situacija nije dobra jer je netko samo osmislio mjere, nego je dobra jer smo svi zajedno, pa i građani, shvatili ozbiljnost i pridržavali se toga. I dalje moramo tako, sve mjere koje olakšavaju život nisu otvorene da se pokvari situacija, da se vratimo na početak ili još goru situaciju. Treba se i dalje čuvati, i dalje vrijedi - ostani doma. I dalje možemo biti među najboljima, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

- Ne može se sakriti ako se ne budemo držali mjera. Za sedam do deset dana to će se vidjeti nakon otpuštanja mjera. Nadam se da će se Hrvatska nastaviti ponašati ovako kako se ponašala protekla dva mjeseca. Nadam se da ćemo pokazati svijetu da kako smo polako uvodili mjere, držali ih se, da sada možemo pametno popuštati, držati se i dalje i riješiti ovu epidemiju, dodala je  Markotić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!