Oboljeli u Hrvatskoj su stabilno, pod nadzorom 123 osobe

01.03.2020.

16:32

Autor: M.B./P.F./HRT

default error photo
Svi oboljeli su stabilno. Sutra će konzilij za zagrebačke pacijente dogovoriti daljnje korake. Oboljeli će se smatrati zdravima kada prestanu svi simptomi i kada se dobiju dva uzastopna negativna nalaza.
U Hrvatskoj je dosad testirano 177 uzoraka, a za tri se još čekaju nalazi, rekao je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH ministar zdravstva Vili Beroš.

Četvero djelatnika s kruzera u Yokohami danas su se iskrcali i bit će 14 dana u Japanu u karanteni, dodao je.

- Svi oboljeli su stabilno, sutra će konzilij za zagrebačke pacijente dogovoriti daljnje korake. Oboljeli će se smatrati zdravima kada prestanu svi simptomi i kada se dobiju dva uzastopna negativna nalaza, rekla je ravnateljica Klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Ponovila je da nema razloga za paniku, nego da se samo treba "razumno ponašati".

Koronavirus u Hrvatskoj i svijetu - nove informacije

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su pod epidemiološkim nadzorom 123 osobe.

-  Strogo preporučujemo svim stomatolozima, osobito za pacijente sa sjevera Italije, da odgode takav zdravstveni turizam, rekao je Capak.

Na pitanje kako će utjecati mogući veliki migrantski val na širenje zaraze ponovio je riječi ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da je na granici raspoređen velik broj graničnih policajaca i da se ne očekuje ulazak ilegalnih migranata. No dogodi li se to, kao što je rekao ministar, imamo plan, ponovio je Capak.

- Klinike i ugosteteljski objekti poslovanje su sveli na minimum. Za sada govorimo o prvom kvartalu godine što je 4% ukupnog turističkog godišnjeg prometa. Teško je projicirati što će se događati u ozbiljnijoj predsezoni, od 4. mjeseca, i dalje, rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite pomoćnik ministra turizma Robert Pende.

- Ovog trenutka sa sigurnošći mogu reći da za glavnu sezonu nema otkazivanja. Trenutno turističko tržište iz objektivnih razloga hibernira. Realno je za očekivati da ćemo i sljedećim tjednima imati usporeni rast, a možda i pad. Zasad smo još uvijek u plusu, rekao je Pende.

Pomoćnik ministra prometa Alen Gospočić dao je preporuke za prolaz kroz Hrvatsku i dnevne migracije u područja zahvaćena epidemijom koronavirusom.

- Za vozače koji su u tranzitu kroz RH neće se vršiti epidemiološki nadzor, već će biti samo ispitani i ako ne prijave simptome bit će usmjereni na tranzitne koridore kako bi što prije napustili RH. Naši sugrađani koji svaki dan putuju u područja zahvaćena epidemijom bit će podvrgnuti zdravstvenom nadzoru - po povratku u RH moraju ispuniti anketni listić i sanitarni inspektori izdaju rješenje koji obavezuje građanina da će kontaktirati epidemiologa u matičnom području. Naši vozači koji idu u sjevernu Italiju neće više biti u samoizolaciji 14 dana već će intenzivno komunicirati s epidemiolozima, na dnevnoj bazi, kako se ne bi zaustavilo gospodarstvo i funkcioniranje graničnih prijelaza, rekao je Gospočić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!