Obračun HDZ-a i oporbe kulminirao videom o "ruskim igračima"

15.10.2022.

19:50

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT

Nino Raspudić i Damir Habijan

Nino Raspudić i Damir Habijan

Foto: Dnevnik / HRT

Tko su "ruski igrači" u Hrvatskoj? Proteklih dana to je pitanje postalo "okidač" za žestoki obračun HDZ-a i oporbe. Kulminiralo je danas, nakon što je HDZ objavio video s dijelovima govora oporbenih političara i predsjednika Milanovića. 

Nakon što je jučer u Saboru Nikola Grmoja rekao da je HDZ stranka na ruski pogon i da se financira ruskim kapitalom - iz HDZ-a danas protuudarac u obliku videoobjave na društvenim mrežama.


U videu su se našle i ove izjave Nine Raspudića (Klub zastupnika Mosta):


- Priznajem da sam dijelom pod ruskim utjecajem.


- Rusija, u biti, je djelovala defenzivno, reaktivno. Putin nije imao drugog izbora nego uzeti ono što može, a to je bio istok i Krim, koji je direktno anektiran.

Raspudić odgovara - riječ je o manipulaciji i izrezanim izjavama koje je, tvrdi, HDZ stavio u pogrešan kontekst.


- Očito je Plenković u tolikoj panici oko istraga oko INA-e da sada ispuštaju zaumne spinove i odvlakače pozornosti, kaže Raspudić.


- Mislim da su oni gotovi, ovo su potezi očajnika, potpuno iracionalni. Ponavljam, to je jedna plitka, smiješna propaganda koja im se već obija o glavu, dodaje.


Iz HDZ-a uzvraćaju i tvrde - panika je u redovima Mosta, što se, kažu, vidi u zabrinjavajućim stajalištima.


- Očito se radi o nekoj sekti sektaša iz Mosta koji ovakvim nervoznim istupima pokazuju da su bezidejni, da nemaju nikakve druge ideje, ali kada govorimo o podršci Putinu, vidimo da oni danas ne brane samo svoje stavove, kaže Damir Habijan (Klub zastupnika HDZ-a).


U HDZ-ovoj videoobjavi našli su se i govori predsjednika Zorana Milanovića, Katarine Peović te Kreše Beljaka.


- Klub HSS-a, Hrvatske seljačke stranke i RF-a, Radničke fronte, glasat će protiv ulaska Finske u NATO savez, kaže Beljak u videu.


- Nemam posebnog komentara, osim da je sve to samo jadan pokušaj HDZ-a da "prebaci lopticu" na opoziciju, kako bi što prije njihova megapljačka plina pala u zaborav, ali u tome neće uspjeti. Većina ljudi jako dobro zna tko je uništavao i potkradao Hrvatsku i koje strane zemlje su se time okoristile, poručuje sada Beljak.


- Ako se pogleda narativ svih njih, vidi se, zapravo, da je potpuno isti, da tu nema nikakve razlike. Jedini cilj je rušiti Vladu i rušiti predsjednika Vlade, kaže Habijan.


Retorika i vladajućih i oporbe posljednjih se dana sve više zaoštrava - a međusobnim optužbama tko je ruski igrač, čini se, kraj se ne nazire.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!