Obrađeno više od pola zahtjeva za APN, odobreno 2885 subvencija

12.05.2023.

16:36

Autor: V.K./HRT/Hina

Subvencionirani krediti

Subvencionirani krediti

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) dosad je obradila 3000 od 5560 zaprimljenih zahtjeva za subvencionirane stambene kredite te je odobreno 2885 subvencija, izvijestili su u petak iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Kako se navodi u priopćenju, odobreno je 2885 zahtjeva, 104 su na dopuni, pet zahtjeva je odbijeno, a šest podnositelja je odustalo.

Prema dosad obrađenim zahtjevima, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 81.400 eura, a prosječan rok otplate su 23 godine.

Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita su 32 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuju je 456 eura - od toga mjesečna subvencija iznosi 156 eura.

Prijave na natječaj APN-a bile su moguće od 20. ožujka do 24. travnja ove godine, dok je za provođenje ovogodišnjeg natječaja APN potpisao ugovore s 12 banaka koje su ponudile efektivne kamatne stope od 3,12 do 3,75 posto.

Iz Ministarstva podsjećaju kako mjeru mogu iskoristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svojem vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produljenja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno posvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produljenje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

U priopćenju se navodi i da je tom mjerom stambenog zbrinjavanja dom dosad osiguralo gotovo 33.000 mladih obitelji. U tim je obiteljima, kako ističu, rođeno više od 7800 djece te je prijavljeno više od 17.500 maloljetne djece radi mogućnosti korištenja dodatne subvencije u skladu sa zakonskim propisima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!