11:52 / 09.03.2018.

Autor: D.P./Hina/HRT

Obrana od poplava - evo kakvo je stanje na terenu

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Karlovcu se sastao Stožer civilne zaštite Karlovačke županije zbog pripreme za obranu od poplava, a sastanku je nazočila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
U Karlovcu se sastao Stožer civilne zaštite Karlovačke županije zbog pripreme za obranu od poplava, a sastanku je nazočila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, predstavnici Hrvatske vojske, Hrvatskih voda i te Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Damir Jelić, kao zapovjednik snaga zaštite i spašavanja Karlovačke županije, upoznao je predsjednicu Grabar-Kitarović, ministre obrane i zaštite okoliša Damira Krstičevića i Tomislava Ćorića, načelnika Glavnog stožera OS RH Mirka Šundova, te ravnatelja DUZS-a Dragana Lozančića, o svim poduzetim mjerama obrane od poplave. Bilo je riječi i o važnosti realizacije projekata trajnog i cjelovitog sustava obrane od poplava, za što Karlovac i Ogulin trebaju pomoć državnih institucija i Europske unije.Vodostaj rijeka zasad ne prijeti, no hoće li ubrzano topljenje snijega idućih dana donijeti nepogode? Razloga za bojazan svakako ima. U Temi dana o situaciji na terenu govorili su župan Karlovačke županije Damir Jelić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. 

Na punktovima gdje su uz Kupu potrebna privremena rješenja danas je počelo podizanje zida od boks barijera, kakve se od subote grade u ugroženim karlovačkim naseljima uz Koranu i Mrežnicu. Te su punktove obišli članovi Stožera i predstavnici državnog vrha. Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je izvijestio da je od subote do danas podignuto dva kilometra protupoplavnog zida za obranu od Korane i Mrežnice, a zajedno s danas započetim zidom uz Kupu postavljaju se boks barijere na ukupno 10  lokacija.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je nakon obilaska obale Kupe izrazila zadovoljstvo zbog ulaganja u preventivu i zbog dobre suradnje svih službi, civilnih, vojnih, policijskih i vatrogasnih, u naporima da se zaštite ljudi i njihova imovina. Unatoč privremenim mjerama, rekla je Grabar Kitarović, Grad i Županija u suradnji s institucijama države, ministarstvima i uz pomoć sredstava EU-a nastavit će gradnju trajnih nasipa, za trajnu sigurnost u Karlovcu, Ogulinu, Sisku i drugim krajevima Hrvatske koji bi mogli biti pogođeni poplavama kakve su se događale, podsjetila je, primjerice u Gunji. Osvrnuvši se na male odštete za ljude pogođene elementarnim nepogodama, predsjednica je istaknula da je pravi put trajna zaštita i saniranje samo pojedinačnih slučajeva jer su materijalna sredstva koja se predviđaju u državnom proračunu za katastrofe ograničena.

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da Vlada posebnu pažnju posvećuje sigurnosti kao jednom od temeljnih uvjeta za razvoj zemlje. Naglasio je da su sigurnosni izazovi i rizici bitno promijenili od razdoblja Domovinskog rata pa su tako poplave jedan od izazova s kojima se pravovremeno treba suočiti. Krstičević je posebno naglasio da je vojska jedan dio sustava domovinske sigurnosti i da će svojim ljudstvom i strojevima roda inženjerije pomoći i u obrani od poplave, ako to bude potrebno, kao što je to činila za ranijih poplava, požara i uklanjanja snijega.Karlovački župan Damir Jelić zahvalio je svima na poduzetim kratkoročnim mjerama zaštite Karlovca od poplave, posebno na aktivnostima za dugoročna rješenja. Za gradnju trajnih objekata trebat će još godinu dana, za neke i do pet godina, rekao je. "Nemamo pokazatelje koji bi nas zabrinjavali i ako se ne dogode nove velike oborine, vodostaji bi se mogli zadržati u granicama pripremnih mjera obrane od poplava, i ne bi trebali imati poplave", rekla je voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak. Podsjetila je da je od srijede Kupa narasla s 13 centimetara na više do 3,5 metra, ali da se "nakon pripremnih mjera one redovite mjere proglašavaju na sedam metara vodostaja Kupe u Karlovcu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!