Obrana traži oslobađajuću presudu za bivšu županicu Lovrić Merzel

15.03.2022.

15:13

Autor: V.K./HRT/Hina

Marina Lovrić Merzel

Marina Lovrić Merzel

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Obrana Marine Lovrić Merzel zaključila je u završnom govoru da Uskok nije dokazao nedjela za koja tereti bivšu SDP-ovu sisačko-moslavačku županicu, zbog čega smatraju bi je sud trebao osloboditi svih optužbi.

Branitelj bivše županice Čedo Prodanović istaknuo je u završnom govoru da ne postoji ni jedan dokaz koji bi potkrijepio Uskokove tvrdnje kako je njegova branjenica počinila kaznena djela koja joj se stavljaju na teret te je predložio sudskom vijeću zagrebačkog Županijskog suda da donese oslobađajuću presudu.

Marina Lovrić Merzel se pridružila završnom govoru svojeg branitelja kao i optuženi bivši predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvio Kobešćak čija je braniteljica Jadranka Sloković naglasila da tužiteljstvo nije dokazalo počinjenje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret te je također predložila donošenje oslobađajuće presude za svojeg branjenika.

Na idućoj raspravi, zakazanoj za ponedjeljak 22. ožujka, završne govore iznijet će branitelji optuženog Bernarda Popeca i nećaka bivše županice Dalibora Rožankovića.

Bivšu županicu Uskok tereti da je od poduzetnika Željka Žužića 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu osigurala poslovne udjele u tvrtki Ceste Sisak. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića.

Lovrić Merzel također je, po Uskokovim sumnjama, suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi auto salon suoptuženog Bernarda Popeca. Taj prostor, osim što je bio preplaćen, nije bio adekvatan za potrebe zavoda pa je županija, nakon kupnje nekretnine za 9,8 milijuna kuna, za radove na prenamjeni platila oko 1,4 milijuna kuna. Pritom je na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti nekretnine Popecevoj tvrtki pribavljena korist od oko 4,1 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Bivšu županicu Uskok tereti i za neosnovano plaćanje savjetnika te da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala fiktivne ugovore o djelu čime im je pribavila 360.000 kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.

Uskok sumnja i da je županija po nalogu bivše županice od 2005. do 2013. plaćala troškove jela i pića na sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te nabavu hrane za privatne potrebe, čime se okoristila za oko 60.000 kuna, dok je županija oštećena za 326.000 kuna. Terete ju i da je od 2005. do 2013. službenim karticama potrošila 165.000 kuna za privatne troškove hrane, pića i goriva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!