15:44 / 21.09.2018.

Autor: HRT

"Obrazovna reforma propala je i prije nego je počela"

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

O izmjenama poslovnika Kluba zastupnika SDP-a rekao je da će se o svim pitanjima relevantnim za stranku razgovarati unutra stranke, te dodao kako očekuje od svih da rade za građane i za SDP, a ne protiv SDP-a.
Most nezavisnih lista pozvao je ministricu obrazovanja Blaženku Divjak da podnese ostavku jer joj je, tvrde, vlastita promocija važnija od djece, dok joj je reforma obrazovanja pala već na običnoj administrativnoj proceduri nabave udžbenika za djecu iz socijalno ugroženih obitelji.

Treći je tjedan nastave, a 8182 korisnika socijalne pomoći nisu primili novac za sufinanciranje školskih udžbenika, upozrio je Marko Sladoljev na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Riječ je, kaže, o 4,5 milijuna kuna osiguranih u proračunskoj stavci resornog ministarstva, ali bez službene odluke Vlade o sufinaciranju nabave udžbenika za potrebe učenika, koja još nije donesena, a novac još nije isplaćen. Podsjetio je i da je već tri mjeseca edukacijskim rehabilitatorima smanjena plaća za 150 do 700 kuna, a premijer cijelo ljeto nije odgovorio na njihov zahtjev da ih primi.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić osvrnuvši se na obrazovnu reformu kazao je da je propala i prije nego je počela.

Samo 
četiri od 74 škole koriste laptope, rekao je predsjednik SDP-a.

Bernardić je govorio i o poreznoj reformi i rekao da se radi tek o "kozmetičkim promjenama". Ovaj pokušaj porezne reforme neće uspjeti u ključnom cilju - da ljudima u Hrvatskoj digne plaće. To nije napravljeno poreznom reformom i zato će još više ljudi u Hrvatskoj, zbog kozmetičkih promjena, izgubiti nadu i vjerojatno potražiti izlaz izvan granica naše zemlje, izjavio je Bernardić u Saboru.

Skeptičan je i prema snižavanju PDV-a za koje tvrdi da je pitanje hoće li utjecati na pad cijena u dućanima. Na ovaj način, kroz snižavanja PDV-a trgovcima, direktno se pomaže uvoznim lobijima, ustvrdio je šef SDP-a.

Najavio je stoga za idući tjedan predstavljanje plana SDP-a za porast plaća u Hrvatskoj ne otkivajući detalje. Na upit novinara kazao je da su taj prijedlog radili savjeti SDP-a i voditelji radnih grupa.

O izmjenama poslovnika Kluba zastupnika SDP-a rekao je da će se o svim pitanjima relevantnim za stranku razgovarati unutra stranke, te dodao kako očekuje od svih da rade za građane i za SDP, a ne protiv SDP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!