12:34 / 12.06.2020.

Autor: Žana Ljuština/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Obrovac i Karlovac pristupili usluzi e-Novorođenče

-

-

Foto: - / -

Obrovac je grad s najlošijim natalitetom u Zadarskoj županiji, samo 21 dijete rođeno je 2019. godine, naknada za prvo rođeno dijete iznosi 5000 kuna.
Ministar uprave Ivan Malenica potpisao je Sporazum o priključivanju Grada Obrovca na novu funkcionalnost usluge e-Novorođenče.

Ta nadogradnja omogućuje podnošenje zahtjeva za isplatu naknade za rođenje djeteta, koju daje jedinica lokalne samouprave.

Obrovac je grad s najlošijim natalitetom u Zadarskoj županiji, samo 21 dijete rođeno je 2019. godine, naknada za prvo rođeno dijete iznosi 5000 kuna.

- Roditelji će na jednom mjestu po rođenju djeteta kroz sustav e-Novorođenče moći prijaviti rođenje djeteta, a isto tako sve druge popratne usluge od prijava Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. prijave prebivališta i prijave jedinicama lokalne samouprave zbog podnošenja zahtjeva za isplatu jednokratne novčane naknade, kazao je ministar Ivan Malenica.

I Gospić pristupio usluzu e-Novorođenče

- Izrazito nam je drago da postoji interes jedinica lokalne samouprave jer je digitalizacija put kojim ćemo ići u budućnosti, istaknuo je Malenica kojeg je tom prilikom primio gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Malenica je najavio da će Ministarstvo uprave jedinicama lokalne samouprave omogućiti korištenje i brojnih drugih aplikacija, navodeći kako sustav e-Građanin koristi oko milijun građana.

Starčević je izrazio zadovoljstvo što je Gospić među prva tri grada u Hrvatskoj koji uvodi novu platformu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!