Obuka djelatnika Interventne policije iz područja temeljnih prava pri zaštiti granice

13:40 / 02.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zaštita granice

Zaštita granice

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

U Postaji granične policije Slavonski Brod održana je jednodnevna radionica za policijske službenike i službenice Interventne jedinice Policijske uprave brodsko-posavske o mehanizmima zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice, priopćeno je u četvrtak.

Zapovjedništvo interventne policije, Policijska akademija i Uprava za granicu su razvili program jednodnevne obuke policijskih službenika, u sklopu zajedničke strategije implementiranja najboljih praksi vezanih za zaštitu temeljnih prava u svakodnevni rad interventne policije na zelenoj granici, priopćeno je iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Cilj je u najvećoj mjeri osigurati poštivanje i zaštitu temeljnih prava u fazi zatjecanja osoba u nezakonitom prelasku državne granice Republike Hrvatske, dodaje se.

Važan dio obuke obuhvaća radionica slučajeva iz dosadašnjih policijskih postupanja, u kojima polaznici analiziraju i razgovaraju o potencijalnim situacijama u kojima se mogu naći tijekom policijskog postupanja i najboljim pristupima u policijskom postupanju.

Važan dio ovih radionica čine ključni pojmovi i procedure zaštite hrvatske državne granice u kontekstu suzbijanja nezakonitih migracija.

Cilj je osigurati jednoobrazno postupanje u zaštiti državne granice te implementiranje najboljih praksi u aktivnostima zaštite državne granice na kopnu, sukladno međunarodnim, EU i nacionalnim propisima te standardnim postupcima, dodaje se u priopćenju.

Predavanje su održale policijska službenica Službe za nezakonite migracije Lidija Pentavec i policijska službenica Policijske akademije Martina Grdinić, certificirana Frontexova trenerica za zaštitu državne granice i zaštitu temeljnih prava u kontekstu nadzora državne granice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!