15:27 / 22.02.2018.

Autor: I.M.

Obuka HRVCON-a u Litvi u posebnim uvjetima

Obuka kadeta

Obuka kadeta

Foto: - / -

U vojarni "Josip Jović" u Udbini u 79 kadeta Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" obučava se na Zimskom kampu.
Zahtjevni vremenski uvjeti i temperature ispod ništice, nisu spriječile naše vojnike u Litvi da pokažu što mogu i znaju. Obuka osvježenja u provedbi zadaća u naseljenom području koju su proveli pripadnici 1. hrvatskog kontingenta HRVCON-a u Republici Litvi visoko je ocijenjena. Ocjenjivači su bili iznimno zadovoljni postignutim rezultatima.

Na Zimskom kampu u Udbini obučava se 79 kadeta

Kako bi jednoga dana i oni bili spremni odgovoriti na sve postavljene zadatke, u vojarni "Josip Jović" u Udbini, 79 kadeta Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" obučava se na Zimskom kampu.

Pred mlade kadetkinje i kadete stavlja postavljeni su različiti izazovi, privikavanje na rad i život u otežanim klimatskim uvjetima na nepoznatom terenu te primjenu stečenih znanja iz taktike, pješačkog naoružanja, vođenja i zapovijedanja. Na zimskom kampu sudjeluje 79 kadeta od čega je 73 kadeta iz 13. naraštaja, odnosno studenata treće godine studija Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo, a njih šest iz 12. naraštaja. Među kadetima nalazi se 21 kadetkinja.

"Prije odlaska na Udbinu kadeti su prolazili intenzivnu obuku koliko god je to bilo moguće zbog njihovih fakultetskih obveza. Po tri sata tjedno provodili smo s njima u teoriji kako bi sve u Udbini mogli provesti u praksi", ispričao je zapovjednik Zimskog kampa 3 satnik Mirko Ištuk i rekao kako kadeti zadaće odrađuju ozbiljno i kvalitetno.

U sklopu temeljne obuke iz preživljavanja u zimskim uvjetima uče se kako napraviti sklonište, zapaliti vatru, pronaći hranu i vodu, čuvati opremu te znati iskoristiti sve što nađu u prirodi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!