Obuka Ukrajinaca: Oporba traži sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost

08.12.2022.

Zadnja izmjena 18:35

Autor: Hina/HRT

Ukrajinski vojnik

Ukrajinski vojnik

Foto: Anastasiia Rodion / Shutterstock

Tjedan dana prije glasanja o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM, a ni nakon konzultacija još uvijek nije razvidno hoće li vladajući uspjeti pridobiti oporbu za dvotrećinsku većinu, koja kao nultu točku za izlazak iz "ustavne krize" traži sazivanje sjednice VNS-a.

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) kazao je da njegova stranka "nedvosmisleno i snažno podržava borbu ukrajinskog naroda za suverenitet i slobodu, da se u cijelosti i bez ikakvih ograda pridružujemo svakoj podršci ukrajinskom narodu, bila ona politička, humanitarna, pa i vojna. Od predsjednika Vlade na konferenciji za novinare zatražio je da predsjedniku Republike pošalje zahtjev za suglasnost.

Franko Vidović ocijenio je da se "očito nalazimo o ustavnoj krizi. Kao rješenje za izlazak iz nje vidi sazivanje sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vijeća za obranu i napominje da ne razumije zbog čega premijer to tvrdoglavo odbija i inzistira na svom stavu.

- Njegova odgovornost nije njegov stav, njegova odgovornost je međunarodni ugled i politika Republike Hrvatske, naglasio je.

Domagoj Hajduković
osvrnuo se na dopis predsjednice njihova Kluba Ivane Posavec Krivec Ustavnom sudu od kojeg je zatražila mišljenje je li procedura donošenja odluke o misiji u skladu s Ustavom, rekavši da se ne može dogoditi da na ovako prvorazrednom pitanju, koji je podijelio Hrvatsku, i očito Sabor, dođe do podjele, a Ustavni sud šuti.

- Ustavni suci su birani da budu čuvari Ustava, i ako postoje neke dvojbe oko ustavnosti, mislim da nemaju pravo šutjeti, istaknuo je Hajduković.

Grbin i Benčić: Obuka samo u neborbenom sektoru 

Peđa Grbin (SDP) i Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) obavili su u četvrtak još jedan krug konzultacija s predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a Brankom Bačićem u vezi obuke ukrajinskih vojnika, nakon čega su objavili da ostaju na istim pozicijama.

Traže, kazala je Benčić, da Hrvatska ostane solidarna s Ukrajinom, ali da ponudi isključivo obuku i trening u neborbenim aktivnostima. To se tiče pomoći i treninga u procesu razminiranja, osiguranja oslobođenih teritorija, saniteta te detektiranja i osiguranja dokaza o ratnim zločinima.

- To su aktivnosti u kojima Hrvatska ima možda i najznačajniji kapacitet u EU zbog našeg ratnog iskustva. Te su aktivnosti u skladu s našom ekonomskom i vojnom moći koja sigurno nije kao one koje imaju druge države članice, naglasila je.

Ističe kako neborbene djelatnosti rješavaju i dio pravnih prijepora, posebno oko Ugovora o EU te su u skladu vrijednosti koje ZLB zastupa.

- Našim prijedlogom rješavaju se i dubioze između predsjednika i premijera, istaknula je, dodavši da bi nulta točka u ovoj proceduri trebalo biti sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Mi smo sjeli i vrlo ugodno razgovarali, dapače, gospodin Zurovec mi je rekao, to mogu potvrditi s obzirom na to da je do tog razgovora došlo na njegovu inicijativu, da će on podržati vojnu misiju. Niti riječi nije rekao o nikakvom pritisku, tako da me to danas malo iznenadilo, pa evo, ja pozivam gospodina Zurovca da navede o kome se radi. Mene isto interesira tko bi i na koji način vršio na njega pritisak. Tim više što je gospodin Zurovec vrlo korektno zatražio sastanak s predsjednikom, a održao ga je sa mnom jer predsjednika nije bilo. Moram reći da me to doista neugodno iznenadilo, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Konzultacije su zakašnjele, bilo je i pritisaka 

Grbin ocjenjuje da su konzultacije debelo zakašnjele, jer se ta odluka na tijelima EU počela razmatrati krajem kolovoza a a vladajući do sredine studenoga nisu smatrali potrebnim razgovarati ni s oporbom ni s predsjednikom Republike koji po Ustavu daje suglasnost na ovakve odluke.

I on poručuje kako misija obuke može biti samo u neborbenom sektoru, u skladu sa zaključkom koji su uputili ali da nulta točka za bilo kakve daljnje razgovore mora biti sazivanje sjednice VNS-a.

- To je obrana hrvatskog pravnog poretka, ali i razumijevanje da Hrvatska ima ograničene kapacitete u obrani i financijama zbog čega ih Hrvatska ne može koristiti na način na koji ih koriste Njemačka, Francuska ili neka treća velika zemlja, poručio je Grbin.

Smatra i da se HDZ intenzivno bavi ovom temom kako bi se zaokupio medijski prostor, odnosno da se ne bi bavili nekim drugim stvarima važnim za Hrvatsku, poput mjera za borbu protiv inflacije, a drugi razlog je, ističe veliki ego, znamo i čiji.

Dario Zurovec
(Fokus) novinarima je kazao da je iz HDZ-a bilo poziva i određenih pritisaka, kao i prijetnji nekim institucijama i inspekcijama u vezi obuke ukrajinskih vojnika.

- Hrvatska već ekstenzivno pomaže Ukrajini, a sada imamo grubo kršenje Ustava i nevaljanu proceduru. Ako bude svih potrebnih suglasnosti i točno definirana misija, onda nije problem podržati tu obuku, ali očekujemo da sve bude u skladu s Ustavom, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!