Obuka vojnih pasa

17:46 / 10.02.2018.

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Hrvatski vojnici u međunarodnim su misijama već stekli reputaciju kao iznimno profesionalni i cijenjeni.
Hrvatski vojnici u međunarodnim su misijama već stekli reputaciju kao iznimno profesionalni i cijenjeni. No, i ne samo oni. Neizostavan dio misija postali su i vojni psi koji su prvo postrojavanje imali još tijekom Domovinskog rata, u svibnju 1992. godine.

HRT-ova ekipa bila je u vojarni u Dugom Selu, gdje djeluje satnija za njihovu obuku. S ovim psima šale nema, svoje zadatke obavljaju diljem Hrvatske, ali i izvan granica, jer misije u Afganistanu bez njih su nezamislive. Dobivaju svakodnevno pohvale i rade na vrlo opasnim mjestima.

Uz eksploziv, obučeni su i za detekciju droga, duhana, čuvanje, zaštitu i traganje. Zahtjevna obuka traje od 4 do 7 mjeseci, ovisno o namjeni, pa se između čovjeka i psa stvara poseban odnos. 

Tijekom godina obučeno je više od 400 pasa iz vlastitog uzgoja. Tu su belgijski, njemački i nizozemski ovčari.  "Forsiramo radne linije pasa i već kod planiranja legla, izbora mužjaka i ženki, gledamo da su to zdravi, vitalni otporni, psi", kaže bojnica Jelena Jelen Orlić, voditeljica veterinarske ambulante. Primarno tu promatraju, kaže, njihove urođene nagone, prije svega plijenski, obrambeni nagon.

"Stvaramo tim između vodiča i službenog psa. Znači oni su nerazdvojni tim koji će u svim zadaćama sudjelovati zajedno. Mora postojati jako dobar odnos između njih, čvrsto povjerenje kako psa u čovjeka, tako i čovjeka u svog psa", natporučnik Darko Ivić, zapovjednik voda za obuku i dresuru pasa.

Psi su savršeni partneri jer nijedna im zapreka nije previsoka. Odnos se stvara od početka, trenutačno je na obuci i 14 štenaca, obuka se vrši opušteno, kroz igru, nagrade, loptice, da pas radi sa željom, voljom i veseljem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!