08:35 / 23.01.2019.

Autor: HRT

Obuljen Koržinek: Dezinformacije se danas puno brže šire

-

-

Foto: - / -

Posebno su osjetljiva pitanja zaštite javnog zdravlja kada se plasiraju određene informacije, izjavila je ministrica i pritom uzela primjer izvještavanja o oboljelima od gripe u Hrvatskoj.
U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je da su lažne vijesti, dezinformacije fenomen koji oduvijek postoje te da se u današnjem vremenu, velike proliferacije medija i mnoštva društvenih mreža, dezinformacije mogu puno brže širiti.

- Iz te potrebe da budete prvi, najrelevantniji, da imate ekskluzive, gubi se obveza provjeravanja izvora. Onda se plasiraju određene vijesti koje mogu nekad biti neistinite jednostavno zato jer nisu provjerene, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

- Kontekst o kojem se govori u EU-u odnosi se na one vijesti koje su namjerno plasirane da bi se kao dezinformacijama postigao neki cilj, bilo ekonomski, politički ili u smislu urušavanja nekih demokratskih vrijednosti, napominje ministrica.

- Jasno treba odvojiti ono što je neko političko prepucavanje. Ali, ako se lažno izvještava npr. o nekoj kompaniji koja je na burzi, tada možete u 24 sata srušiti njenu vrijednost zbog nekog partikularnog gospodarskog interesa. Posebno su osjetljiva pitanja zaštite javnog zdravlja kada se plasiraju određene informacije, izjavila je ministrica i pritom uzela primjer izvještavanja o oboljelima od gripe u Hrvatskoj.

Ministrica je govorila i o poziciji medija u plasiranju informacija. Kad vam netko ponudi neki sadržaj vi morate odvagnuti hoćete li riskirati i ići s nekim ekskluzivitetom koji se može pokazati kao neistin ili ćete dobro tu informaciju provjeriti. Tu je i pitanje nekog uredničkog usmjerenja pojedinog medija. I tu je stvarno velika odgovornost medija. Ako vam nešto dolazi anonimno i ako znate da danas već svako dijete u osnovnoj školi može napraviti dosta dobre fotomontaže, sigurno je da prema takvim sadržajima i mediji treba biti oprezan, istaknulo je među ostalim ministrica Obuljen Koržinek.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!