11:41 / 12.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Obuljen Koržinek: Do drugog čitanja nastavit ćemo unaprijeđivati tekstove

-

-

Foto: - / -

Zakon donosi niz izmjena vezano uz televiziju i radio i definiranje njihovih programskih shema.
Vlada je u saborsku proceduru uputila nacrt prijedloga novoga zakona o elektroničkim medijima, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručila je kako očekuju informiranu i dinamičnu raspravu te ostaju otvoreni za unaprijeđenja zakonskog teksta.

- Mi očekujemo dinamičnu i informiranu raspravu u Hrvatskom saboru, i ostajemo otvoreni s obzirom na veliki broj zainteresiranih da se ta pitanja precizno urede. Do drugog čitanja nastavit ćemo unaprijeđivati te tekstove, kazala je Obuljen Koržinek na sjednici Vlade.

➡️ Saborski Odbor za medije poziva na donošenje kodeksa o sprječavanju govora mržnje

Vlada tim prijedlogom usklađuje Zakon o elektroničkim medijima s europskim direktivama, među ostalim s revidiranom Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama, koje uređuju audiovizualne medijske usluge u digitalnom okruženju.

- Najvažniji elementi odnose se na nove definicije audiovizualnih medijskih usluga, na nove načine definiranja mehanizama utvrđivanja nadležnosti nad pružateljima medijskih usluga, kazala je na sjednici Vlade Obuljen Koržinek.

Zakon, naglasila je, uvodi i veću transparentnost u objavi podataka o vlasničkoj strukturi medijskih nakladnika, kao i na objave o iznosu i izvorima financiranja, a uvodi se i obveza da se sredstva za financiranje medija na državnim i lokalnim razinama dodjeljuju putem javnog poziva.

Obvezna potrošnja od 15 posto godišnjeg iznosa namijenjenog promidžbi i oglašavanju medijskih nakladnika proširuje se i na elektroničke publikacije, a donose se i izmjene odredbi kojima se regulira oglašavanje, posebice kod zaštite maloljetnika i reklamiranja duhanskih proizvoda i alkohola.

Zakon donosi niz izmjena vezano uz televiziju i radio, definiranje njihovih programskih shema. Obuljen Koržinek je dodala da se uvodi bolja zaštita hrvatskih kulturnih i industrija kroz povećanje kvote hrvatske glazbe, hrvatskih audiovizualnih djela te uvođenje kvote za djela neovisnih producenata audiovizualnih producenata.

Prijedlog ZEM-a donosi i promjene u odredbama koje uređuju narušavanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, ali i preciznije definira obveze pružatelja elektroničkih publikacija za sadržaje koje generiraju korisnici.

Na nacrt prijedloga ZEM-a tijekom javnog savjetovanja, koje je završilo u ožujku ove godine, upućeno je više od 600 prijedloga i primjedbi medijskih nakladnika i druge zainteresirane javnosti, a ministrica Obuljen Koržinek jučer je izjavila kako je ministarstvo prihvatilo "veliki dio primjedbi" iz javne rasprave.

Prijedlozi su se, među ostalim, odnosili i na odgovornost nakladnika elektroničkih publikacija za sadržaj koji generiraju korisnici, poput komentara ispod objava, a Obuljen Koržinek jučer je kazala kako je odgovornost nakladnika za te sadržaje i do sada postojala, a da se ta obveza sada preciznije definira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!